Preus i halvfigur

Ei flott bok, men mest for de spesielt Preus-interesserte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Få norske populærartister kommer så langt i sin karriere at de kan se tilbake og ikke ha etterlatt seg annet enn plater og plakater. Men de fins, og Anne Grete Preus er en av dem. «Sangbok» er tittelen på hennes så vidt jeg vet første samling av låtmateriale, ei bok fylt med tekster, noter og litt til. Ofte assosieres ordet «sangbok» med barneskolens små kompakte bøker inneholdende tekster om Gud, dyr og god oppførsel, men denne ligger langt unna slikt. Innholdet i boka spenner fra hele Preus’ karriere som musiker og komponist, fra syttitallets energiske Veslefrikk, åttitallets mer pretensiøse Can Can og ikke minst fra en variert og innholdsrik solokarriere. Allerede på side 7 blir det klart at dette aldri kan bli noen ny «Lillebjørns visebok». Her har Preus tegnet opp noen av sine favorittakkorder på gitar, og for oss vanlige dødelige synes noen av dem håpløse å få til. Dette er avanserte akkorder. Du skal ha god kontroll over fingrene for å få til enkelte av dem.

Krydder

Noen artister, som for eksempel Motorpsycho og Jonas Fjeld, lager egne gitartuninger for å få de klangene de ønsker, men Preus holder seg til den tradisjonelle stemmingen av gitar (E H G D A E). Dette gir noen ganger merkelige resultater, uten at det er negativt ment. Ikke bare har noen av akkordene lange og sære navn, men de inneholder også parenteser med tall og bokstaver. Hvordan får man fingrene på en akkord som Hm7 (add b 13) på plass? Kiropraktorer med vridde fingre som spesialitet kan få mye å gjøre etter denne bokutgivelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer