Debatt: Politikere i Pride-paraden

Pride er politisk

Det er i fellesskap kampene tas!

DANSET: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre i Pride-paraden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
DANSET: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre i Pride-paraden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer
Meninger

I et leserinnlegg i Dagbladet 4. juli foreslår Karoline Skarstein å forby politiske partier fra Pride-paraden. Dette er ikke bare totalt skivebom, det er også direkte historieløst.

Videre problematiseres det at Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen danset seg gjennom paraden. Jeg kunne forstått det om det var litt haltende koreografi det ble klaget over, men å klare å få noe negativt ut av at to heterofile menn blir revet med og danser seg gjennom hele paraden, det er relativt humørløst.

Pride har i alle år vært svært politisk. Det er unektelig et faktum at noen partier, og spesielt venstresida, alltid har gått foran i kampen for LHBT-personers rettigheter. Disse rettighetene har ikke kommet av seg selv, rekende på en fjøl. De har kommet fordi vi har hatt aktivister, men også partipolitikere som har vært kompromissløse. Dette er noe vi i Arbeiderpartiet er veldig stolte over. Vi har alltid stått på riktig side og vært i front.

Det at Raymond og Jonas danset seg gjennom gatene handler ikke om å selge seg inn eller vise fram et stunt. Dette handler om at vi i Arbeiderpartiet ønsker å være med og feire mangfoldet, samholdet, men også være til stede for å vise at kampen fortsetter, vi er enda ikke i mål.

DANSER: Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen danset så å si paraden lang. Video: Kristoffer Løkås / Jonas Jørstad Vis mer

Det er ikke lenge siden homofili var forbudt i Norge, og denne uka var det 50-årsmarkering for Stonewall opprøret i New York, det som regnes som starten på den moderne homokampen. På den tiden har vi i Norge avkriminalisert homofili, tillatt ekteskap og til og med kirken vier nå likekjønnet par.

Dette hadde ikke gått uten forståelsen som etter hvert kom med tiden, om at det å være hetero ikke er en norm hvor de som ikke følger den er «annerledes». Og det at to profilerte politikere danser seg svette gjennom paraden i år, viser at kampene som må tas er vi ikke alene om.

Jeg kan underskrive på at dette var langt fra et planlagt stunt, men hva så om det var? Hvor ville kampen ha stått uten politikere som viser vei? Jeg er stolt av partilederen og byrådslederen min.

PRIDE-PARADEN: Jonas Gahr Støre er veldig imponert over oppmøtet, men mener at det er plass til én til i toget. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo Vis mer

Profileringen de politiske partiene gjør, bidrar til likeverd og inkludering av alle som trenger en plass. Det å kunne se og vite at partiet jeg stemmer kjemper min kamp, er viktig for dem som ikke tør å rope høyt.

Jeg er enig i at man ikke burde ha buet på de KrFU-erne som faktisk gikk i paraden, det er fint at de går i kampen mot den sosiale kontrollen noen av de kristne skeive kan oppleve. Derfor er det bare godt at de politiske partiene, og ungdomspartiene tar plass i paraden og går for dem som ikke tør.

Uten politisk kamp og engasjement hadde vi ikke vært i nærheten av å være et likestilt samfunn slik Norge er i dag. At enkeltmedlemmer i SV mener Støre brukte paraden til politisk spill faller på sin egen urimelighet. Jonas og resten av ledelsen har gått i parader rundt om i Norge i mange, mange år, og i år var intet unntak.

Vi sosialdemokrater mener din kamp er min kamp. Det er i fellesskap kampene tas!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.