Primitiv og naiv?

«Det nytter ikke å ligne æresdrap med sjalusidrap. De to er markant forskjellige.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under rettergangen mot Fadimes far, Rahmi Sahindal, i Uppsala tingsrätt, ble det framlagt en psykiatrisk sakkyndig rapport på fem A4-sider.

Rapporten ble lest opp i retten. Slik fikk vi et bilde av denne mann som den 21. januar 2002 skjøt og drepte sin datter. I rapporten het det: Rahmi Sahindal er kognitivt underutviklet og mangler evne til empati. Han reagerer primitivt og naivt. Han er steil og rigid og inngår ikke i dialog, men starter ethvert intervju med en monolog om hvordan hans datter vanæret ham. Han er ikke syk, ikke engang alvorlig deprimert, og lider ikke av noen psykisk lidelse.

«Primitiv og naiv» - karakteristikker som normalt ville påkalle de liberales vrede, får her passere i full offentlighet. Heller ikke forsvarer eller den tiltalte selv protesterer. En liberal offentlighet og forsvaret har her trolig en felles interesse: ved å fremstille tiltalte som primitiv og naiv kan forsvaret håpe å skape sympati for ham som en tafatt skikkelse.

Offentligheten derimot er mer opptatt av ikke å stemple «en hel kultur».

«Primitiv og naiv» tjener også dem som vil vektlegge individets rolle i dette drap som andre betegner som æresdrap. Sjalusidrap handler jo om et individ? Handler ikke også æresdrap om et individ? Er det noen forskjell, og hva er den?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer