Prince til krig mot fansen

Og fansen slår tilbake.

(Dagbladet.no): De fleste artister vet at en hard kjerne av lojale og dedikerte fans er nøkkelen til et langt liv som artist. Fansider og forum på nettet er en stadig viktigere del av fankulturen, men ikke alle artister setter like stor pris på fansens nettengasjement.

Lengst av alle går Prince, som i en oppsiktsvekkende manøver har pusset et kobbel advokater på de tre mest populære Prince-fansidene, Housequake, Prince.org og Princefams. Prince krever blant annet at fansidene fjerner lenker til bilder, sangtekster og plateomslag.

Alt skal vekk

Men ikke bare det: Selv malerier, tegninger, fansens private bilder av artisten, og bilder av tatoveringer og nummerskilt på biler med Prince-motiver, skal fjernes, i henhold til artistens noe spesielle tokning av åndsverkslovgivningen.

Prince har også forlangt at fansidene fjerner negativ omtale av Prince, han har bedt dem selv foreslå et erstatningsbeløp til selskapene Paisley Park Entertainment Group, NPG Records og AEG, og forlangt at fansidene offentlig unnskylder seg.

Dette ifølge et oppsiktsvekkende opprop på nettsiden Prince Fans United. Det er de tre fansidene som står samlet bak en protest mot idolets handlemåte, og mot det de ansvarlige bak fansidene ser som et forsøk fra Prince på å kvele all kritisk omtale av ham.

På protestsiden skriver de ansvarlige bak fansidene at Prince begår urett mot fansen, og handler i strid med både opphavsrett og prinsipper om ytringsfrihet.

At eierene av de tre viktigste fansidene for en artist går samlet til felts mot ideolet på denne måten, er mildt sagt ikke hverdagskost i popbransjen.

OPPSIKTSVEKKENDE: Prince krever at de største fansidene fjerner store mengder bilder, tegninger og annet innhold relatert til ham. Artisten vil også ha unnskyldning og økonomisk erstatning fra fansidene.
OPPSIKTSVEKKENDE: Prince krever at de største fansidene fjerner store mengder bilder, tegninger og annet innhold relatert til ham. Artisten vil også ha unnskyldning og økonomisk erstatning fra fansidene. Vis mer

- Ganske drøyt

Det er selskapet Web Sheriff, som har spesialisert seg på å jobbe for platebransjen mot fildeling og andre former for nettvirksomhet, som representerer Prince overfor fansidene. Nordmannen Endre Adolfsen, som driver Princefams, sier til Dagbladet.no at fansidene har strukket seg langt for å etterkomme noen av artistens krav:

- Vi har blant annet fjernet hele galleriet vårt, også bilder Prince ikke har noen rettigheter til. Vi har gjennom mange måneder prøvd å samarbeide med hans organisasjon, selv om vi ga etter for nesten alle krav, ble vi likevel sendt varsel om søksmål, og krav om offentlig unnskyldning til Prince, og de ba oss foreslå en sum i penger for kompensasjon til Prince.

- Det er ganske drøyt, sier Adolfsen.

Ifølge mannen bak Princefams har det heller ikke vært YouTube-videoer, nedlastingsmuligheter, lenker til Prince-torrents eller annet ulovlig mediennhold på de tre fansidene.

Ga bort plater

Prince viste det mange tolket som en offensiv holdning til utfordringene fildeling skaper da han ga bort flere millioner CDer i England, som markedsføring av 20 utsolgte konserter for 400.000 elleville fans i London. Det fikk oss i Dagbladet.no til å spørre om han er musikkbransjens smarteste. Men det gikk ikke lang tid før vi måtte spørre om han ikke er bransjens smarteste likevel. Prince gikk nemlig til angrep på auksjonstjenesten eBay, videodelingstjenesten YouTube og torrentsiden The Pirate Bay, fordi han mente de tre nettstedene spiller en viktig rolle i ulovlig distribusjon av opphavsrettsbeskyttet materiale.

Dermed plasserte Prince ulovlig fildeling i samme bås som salg av bootlegs, eller fansens deling av videoklipp. Nå går han altså enda lenger i sitt forsøk på å kontrollere fansens aktiviteter på nettet.

- Egentlig har vi aldri sagt nei i direkte samtaler med dem, vi har vært villige til å komme til en løsning, sier Adolfsen. - Men når advokatene kom på banen, ble kravene såpass drøye at det ikke var grunnlag for noen diskusjon. Det var særlig kravet om økonomisk kompensasjon som var ille for oss. Det er et krav vi er ute av stand til å innfri, og dessuten grovt urettferdig, avslutter en frustrert Prince-fan.

Dagbladet.no har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra John Giacobbi, daglig leder i Web Sheriff.

SAMMEN MOT PRINCE: De tre største Prince-fansidene står samlet mot det de ser som idolets forsøk på å kneble deres ytringsfrihet.
FRUSTRERT: Endre Adolfsen står bak Prince-siden Princefams. Foto: PRIVAT