Prince tilbake til pop

Frister 80-tallet?

(Dagbladet.no): Prince, artisten tidligere kjent som god kan være på vei tilbake til gamle høyder. Den lille store popfunk-maestroen har nemlig annonsert sin tilbakekomst til stadioner og gamle slagere som «Little Red Corvette», «Purple Rain» og «When Doves Cry».

- Det er gammel musikk, men den kommer i ny drakt, sier Prince til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Mot til å forandre

Prince var blant dem som regjerte pop-en på 80-tallet, både kunstnerisk og kommersielt. Hans musikalitet koblet med et spesielt og sexy talent for en god låt, gjorde Prince til rene hitmaskinen. Men utover 90-tallet abidserte han som pop-rojalist og skiftet stil, image og artistnavn.

En stadionturné i 38 amerikanske byer med gamle hits i gitarkassa signaliserer et mer kommersielt skifte denne gangen.

- Jeg er litt overrasket. Jeg trodde han valgte mindre arenaer nettopp for unngå å spille «Purple Rain», sier Anne Danielsen, Prince-kjenner og musikkviter ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.no

- Har han mot nok til å samle en stadion med fans og så gi en helt sprø versjon av eksempelvis «Purple Rain»?

- Å ja, det kan bli mye rart. Jeg er ikke sikker på at han greier å fylle opp en stadion. Han har en trofast fanskare, men jeg vet ikke hvor stor den er lenger. Men uansett har han mot nok til å ta en gammel slager og gjør den om til noe helt annet, sier Danielsen.

Tilgav Prince

Danielsen har skrevet hovedoppgave på Prince, og det var nettopp hans evne til å overraske som fanget hennes interesse for artisten. Men etterhvert er det hans dype musikalitet som fascinerer.

Hun så Prince da han spilte i Oslo Konserthus høsten 2002. Den konserten var en oppvisning i jazz, funk, soul, r\'n\'b, pop og rock. Dagbladets Sven Ove Bakke tilgav Prince alle skifter og kastet terning seks for opplevelsen.

- Jeg fikk se ham på nært hold og det var fantastisk. Det er mer løst og ledig i mindre saler i motsetning til stadionshow som er mer regissert, sier Danielsen.

- Hvorfor tror du Prince forandret seg sånn på 90-tallet?

- Den idealistiske tolkningen, og som jeg forsåvidt støtter, er at han ønsket å fjerne seg fra superstjernestatusen. Det er vanskelig å nå fram musikalsk med de forventningene som følger en slik status. Stjernestatusen skygger for det musikalske. Men det kan også være en kombinasjon av andre ting. Kanskje han følte at folk ville ha noe annet, at han måtte forandre seg. Jeg tror disse to årsakene har gått hånd i hånd, at det både har vært kunstneriske og kommersielle grunner bak skiftet, sier Danielsen.

DR. FUNK:</B> Musikkviter Anne Danielsen tok doktorgraden på funk-groove 70-tallet.
<B>POPHITS:</B> Prince har gjort mye rart de siste åra. Nå er han på vei tilbake til store arenaer.