Prince truer Christer Falck med advokater

Vil stoppe hyllestplate.

(Dagbladet.no): - Jeg føler meg litt sånn som han som har kjøpt en fantastisk fin gave til kjæresten sin. Også kommer den i retur, sier Christer Falck til Dagbladet.no.

Falck har i lang tid arbeidet med å få til en boks med fem cd\'er i forbindelse med artistens 50-årsdag i juni. Disse består av låter innspilt av 81 norske artister.

Problemet er at Prince muligens ikke vil hylles. I hvert fall har musikkforlaget hans, via Tono, gitt beskjed om at advokatene hans vil stoppe plata om den utgis, skriver VG.

En ren hyllest

Ifølge Falck kom avslaget med begrunnelsen at Prince ikke tillater «uautorisert arrangement» av låtene hans.

- Jeg forstår ikke hva som legges i dette begrepet. Ethvert arrangement som viker fra originalen vil jo være uautorisert. Jeg satser på at folka rundt Prince har misforstått, og at de ikke har fått med seg at dette er en hyllestplate, sier Falck.

Han sier han hadde forstått avslaget om coverversjonene hadde vært av det bisarre slaget.

- Det hadde vært noe annet om vi hadde byttet ut tekstene - for eksempel fra å handle om Gud til å handle om Satan. Men noe slikt har vi selvfølgelig ikke gjort.

SÆRING: Prince har tidligere vist at han er en kontrollfrik. Nå har han gitt avslag til et prosjekt der 81 norske artister tolker hver sin låt av legenden. Foto: SCANPIX/AP
SÆRING: Prince har tidligere vist at han er en kontrollfrik. Nå har han gitt avslag til et prosjekt der 81 norske artister tolker hver sin låt av legenden. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Sært, men lovlig

Falck sendte et nytt brev til musikkforlaget til Prince, og ba om å få svar innen fredag. Det fikk han ikke.

Nå haster det å få til en løsning. Falck har selv spyttet inn flere hundre tusen kroner i prosjektet.

- Dette er en skive der alle artistene har skrevet sin egen hilsen til Prince - boksen er en kjærlighetserklæring, og ikke en utgivelse der noen parasitter skal tjene penger på hans låter. Det er jo han selv som får pengene fra publishingrettighetene. Å stoppe den vil være absurd, sier Falck.

Jussprofessor Olav Torvund sier imidlertid at en opphavsmann er i sin fulle rett til å nekte coverversjoner.

- Utgangspunktet er at enhver som enten skal framstille eksemplarer eller på annen måte tilgjengeliggjøre musikk må ha samtykke til det fra komponisten, sier Torvund.

Han viser til bråket i 2005, da arvingene etter Alf Prøysen lenge nektet en utgivelse der Lars Lillo-Stenberg tolket hans låter.

Bruce Springsteen nektet også Dexys Midnight Runners-sjef Kevin Rowland å bruke hans «Thunder Road» til skandalealbumet «My Beauty» i 1999. Da hadde imidlertid Rowland gjort betydelige endringer med teksten.

Prince truer Christer Falck med advokater

- Jeg forstår at det kan virke sært. Men Prince har altså rett til å gjøre dette, sier Torvund.

EN KJÆRLIGHETSGAVE: Christer Falck fortviler over at han i første omgang ikke får lov til å gi ut hyllestplata.