Prins Edward gifter seg

Etter en fem år lang romanse tok endelig dronning Elizabeths yngste sønn seg sammen og fridde til sin kjæreste Sophie Rhys-Jones. Svaret var «Ja. Ja takk!».

Frieriet skal ha skjedd like før jul, og de to brukte romjulen til å innhente velsignelse fra sine respektive familier. Dronning Elizabeth sies å være henrykt over forlovelsen.

Dette er den første gledelige nyheten i kongelige kretser på svært lenge. Prins Edward er den eneste av dronning Elizabeths fire barn som ennå ikke har giftet - og skilt - seg.

Åpenhjertig

Britene har ventet på denne beskjeden siden Edward og Sophie møttes i 1993, og mange har vært engstelige for at Sophie skulle miste tålmodigheten. Ikke før var bekreftelsen av forlovelsen kommet, før rykter begynte å svirre om at hun skulle ha stilt et ultimatum. Men den vordende bruden var snart til å avkrefte ryktene under et kort, men uvanlig åpenhjertig møte med pressen i dag.

- I motsetning til hva alle har sagt, har vi ikke flyttet sammen ennå. Og jeg har ikke stilt noe ultimatum heller, sa en smilende Sophie Rhys-Jones mens hun viste fram den diamantbesatte forlovelsesringen fra den eksklusive juveleren Asprey Garrard.

De forlovede var i strålende humør, og den blonde Sophies nesten slående likhet med prinsesse Diana gikk ikke upåaktet hen.

Hvorfor vente?

Prins Edward måtte svare på hvorfor i all verden han hadde ventet så lenge med å fri til sin kjære.

- Det ville ikke ha vært riktig før nå, og jeg tror ikke hun ville ha sagt ja hvis jeg hadde spurt henne før, sa prinsen.

Han fortalte fornøyd at han hadde greid å overraske Sophie med frieriet. Hun ante ikke at han hadde planer om å falle på kne i julen.

- Jeg var lamslått, og greide ikke si noe. Så demret det for meg at jeg kanskje burde svare. Jeg sa «Ja. Ja takk!», fortalte Sophie.

Det er ennå ikke satt noen endelig dato for bryllupet, men paret ønsker seg en familieseremoni i det lille St. George-kapellet på Windsor Castle like utenfor London i løpet av våren eller sommeren.

Personlig

- Et bryllup er en svært personlig ting. Vi er klar over at det selvfølgelig vil være stor interesse rundt det, men det er likevel først og fremst en familiefeiring, sa Sophie.

Hun beskriver framtidsutsiktene som en del av kongefamilien som «nervepirrende», men sier hun nå etter fem års forberedelser føler seg klar til å tre inn i den kongelige sirkelen.

- Jeg er klar over ansvaret som hviler på meg, sier hun.

Både Sophie og Edward sier de vil fortsette i jobbene sine. Hun som PR-konsulent, han som produsent og programleder i sitt eget produksjonsselskap Ardent Productions. Det er et nytt tegn på at det britiske monarkiet er i ferd med å mykes opp betraktelig, noe slikt ville vært utenkelig for bare få år siden.

LYKKELIGE: Prins Edward sammen med sin kjæreste Sophie Rhys-Jones. De to gifter seg i løpet av våren eller sommeren.