BEGRAVES IKKE SAMMEN: Prins Henrik av Danmark vil ikke lenger la seg begrave ved siden av ektefellen, dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix
BEGRAVES IKKE SAMMEN: Prins Henrik av Danmark vil ikke lenger la seg begrave ved siden av ektefellen, dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Henrik nekter å begraves med dronning Margrethe:

Prins Henrik av Danmark: Trassalderen varer iblant helt til dødsleiet

La oss se. Hvor mye har den såre prins Henrik av Danmark egentlig å klage over?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prins Henrik av Danmark er ikke født kongelig, men lever opp til en svært dansk definisjon av kongelighet: Han merker en innbilt fornærmelse gjennom tyve madrasser og tyve edderdunsdyner. Nå nekter han å begraves ved siden av kona, dronning Margrethe, som en slags hevn for at han ikke har fått en kongetittel, som han ønsket seg, eller i alle fall tittelen kongegemal. I et intervju med avisen Le Figaro i hjemlandet Frankrike stilte han en gang spørsmål om hvordan det likestilte Danmark kunne anse ektemenn for å være mindre verdt enn konene, og hvorfor han selv skulle være prins og «bare en Høyhet, ikke Majestet?»

Det er strengt tatt ikke så vanskelig å svare på. Prinsens tittel, «prinsgemal», kan sammenlignes med det gammelmodige «bispinne» eller «direktørfrue», betegnelser som markerte at en kvinnes identitet og sosiale status kun var et slags vedheng til ektemannens. Denne praksisen ble avviklet for godt på sekstitallet en gang, uten at man dermed kunne kalle bispinnen for bisp eller direktørfruen for direktør, som synes å være tilsvarende til Henriks kongsønsker. Han har ikke og kan ikke ha helt samme rolle som monarken som har arvet posisjonen sin og som videreføringen av slekten er knyttet til.

Så har dette valget også medført at han ikke kunne ha noen alminnelig karriere — noe som må ha føltes særlig hardt med tanke på alt det andre han har måttet utholde: Et liv i luksus, mulighetene til å fly verden rundt på første klasse og fraternisering med ymse eliter i inn- og utland.

Snarere har nok prins Henrik pådratt seg en særlig alvorlig infeksjon av det samme som med jevne mellomrom har plaget Storbritannias prins Philip: En uhelbredelig intoleranse mot ikke å være overhode og hovedperson, også i en rolle der det er gitt at den andre er øverst. Avgjørelsen om å la seg begrave i Danmark, men et annet sted enn Margrethe, er et signal om at det er blitt uutholdelig å være et sted der han ikke er nummer én, og at ektefellen og familien gjerne kan ydmykes for at han skal få viljen sin. Dermed har han også gitt alle dansker et valfartssted der de kan dra for å bli minnet om at det er fullt mulig å være i trassalderen helt frem til dødsleiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer