VÅT DRØM: Tooji kan ende opp som Eurovisjonens våteste drøm. «Prinsen av Persia» vil vinne ungpikehjertene og knuse Eurohomsenes. Foto: Håkon Eikesdal
VÅT DRØM: Tooji kan ende opp som Eurovisjonens våteste drøm. «Prinsen av Persia» vil vinne ungpikehjertene og knuse Eurohomsenes. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Prinsen av Persia

Plumbos rake motsetning knuste harrygutta.

For en thriller. Jeg var ikke alene om å tro på at harrytassene i Plumbo skulle gå videre. 80 prosent av Dagbladets/Spotifys streamingoversikt viste overdreven interesse for «Ola nordmann». Vinden som blåste i bandets retning, snudde i går kveld og gutta fikk blesten i retur - rett i trynet.

Gratulerer Tooji. Dette hadde jeg ikke ventet, og dette trodde neppe det norske folk - eller.., hvert fall ikke de jeg har snakket med. Vi sender en fresh og moderne låt til Eurovision-finalen, og en flott fyr som vil få ungpikehjerter i alle deler av Europa til å smelte. Og hva Eurohomsene drømmer om, vil jeg ikke engang tenke på.

Iranskfødte Tooji er modell og sanger. «Stay» byr på elementer fra Midtøsten med moderne pop og elektronika. «Spenstig og greit nok, men neppe noen vinner», skrev undertegnede. Jeg tygger hver ord i meg. Å være profet er ikke lett - i hvert fall ikke i MGP-land.

Nordmann elsker ballader. MGPs vakreste låt - uten tvil, sto Nora for. Etter at halvpartene av stemmene var talt opp, lå det an til at ungjenta skulle presentere Norge i Baku. Låtskriverne Christian Ingebrigtsen og Eivind Rølles har funnet tonen, og hun heter Nora Foss Al-Jabri.

At hun ikke gikk videre, betyr ingen ting for dette vokaltalentet. Ingebrigtsens og Rølles' bidrag kunne vært en temalåt ledsaget en tegneserieklassiker signert Disney. Hun har en overjordisk stemme, og trenger ingen Eurosong-billett for å videreforedle sitt talent.

Bobby Bare og Petter Øien med «Things Change» gikk ikke uventet til gullfinalen. Både Plumbo og Bare/Øien kjempet om de samme stemmende fra det folkelige grunnfjellet. Men det sentrale og urbane Norge ville det annerledes: Ikke noe D.D.E.-aktige band skulle til Eurosong. Vi valgte moderne, subsidiært en klassisk ballade.

Gratulerer NRK, aldri før har oppkjøringen om mot den europeiske finalen vært bedre. Glossy, men med substans - og gjennomførte kvalitetsgrep i alle ledd. Heia Marte Stokstad og Per Sundnes.