Prinsesse-mobbing til besvær

De grensene vi unnlater å sette i det offentlige rom forplanter seg som negative mangler i den private sfære.

PERSONLIG:  Det er ikke bare bedriften til prinsessen som kritiseres. Det er i langt større grad mennesket, skriver Mathiesen. 
Foto: Siv Johanne Seglem
PERSONLIG: Det er ikke bare bedriften til prinsessen som kritiseres. Det er i langt større grad mennesket, skriver Mathiesen. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer
Meninger

Innlegget «Prinsesse-mobbing» vekker følelser. Vi fikk et ordskifte om livssynenes og kirkens rolle i samfunnet. Det liker jeg. Som en bonus drøfter vi hva som er mobbing. Min tekst har fått kritikk for å misbruke mobbe-begrepet. Det er et godt utgangspunkt for en viktig debatt.

Jeg brukte Aftenpost-kommentator Ingeborg Senneset og Human-Etisk Forbund-sjef Kristin Mile som eksempler på profilerte personer som kritiserer prinsessen fra et profittperspektiv. Og selv om jeg hevder at omtalen av prinsessen grenser over i mobbing, så mener jeg ikke at disse to representerer denne som sådan. Om det oppleves slik så beklager jeg det herved, uten forbehold.

Likevel kritiserer begge at prinsessen tjener penger, og bidrar til å så tvil om hennes motiver. Det er etter mitt syn irrelevant og mangler belegg. Både Senneset og Mile har kommet med gode og saklige replikker i denne avisa. Førstnevnte med noen konkrete spørsmål som jeg ønsker å svare på:

«Hvor fruktbart er mobbesporet. Hva er målet?» Svaret er at mobbing er viktig, og de grensene vi unnlater å sette i det offentlige rom forplanter seg som negative mangler i den private sfære. Kortere sagt: mobbebegrepet er viktig, ikke på tross av at vi snakker om en offentlig person, men på grunn av. Jeg påberoper meg på ingen måte å vite om prinsessen såres eller påvirkes av kritikken, men hevder simpelthen at den nedlatende omtalen har gått litt for langt.

Hun spør videre om målet er «mindre kritikk»? Nei. Men det er ikke bare bedriften til prinsessen som kritiseres. Det er i langt større grad mennesket. Senneset skriver at prinsessens virke «nærer en tankegang hvor ting ikke behøver objektiv bekreftelse, bare de subjektivt er sanne.» Det kan hun ha helt rett i. Det samme kan du si om kristne, muslimer og de fleste livssyn.

Om virksomheten tar noen kroner for eventer, bøker, DVD-er eller hva det måtte være så er det intet mot milliardene som det offentlige tilfører religiøse samfunn. Alternative arrangementer eller produkter kan du velge å kjøpe. Eller ikke. Religionene finansieres i stor grad gjennom skattekroner. Det er en mye viktigere historie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.