KRITISK: Mathilde Cvitanovic oppdaget denne siden i boka som oppfordrer barn til å føre kostholdet sitt. Hun mener det er et uheldig fokus på utseende. Foto: Privat
KRITISK: Mathilde Cvitanovic oppdaget denne siden i boka som oppfordrer barn til å føre kostholdet sitt. Hun mener det er et uheldig fokus på utseende. Foto: PrivatVis mer

Prinsessebok oppfordrer barn til å føre kostholdet for å «se like bra ut som en Disney-prinsesse»

- De sier direkte at man må spise sunt for å bli like pen som en Disney-prinsesse. Det er ikke uskyldig i det hele tatt.

(Dagbladet): - Jeg tenkte at det var kjempedrøyt, forteller Mathilde Cvitanovic til Dagbladet.

Etter at hun kom over Disneys bok med navnet «Prinsessehemmeligheter», som er en dagbok med prinsessfortellinger fra Disney-universet, la hun spesielt merke til den ene siden i boka med tittelen «Favorittmaten min».

Under tittelen står det «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse».

Målgruppa for boka, som er fra 6-9 år, skal under føre inn hva de spiser til frokost, lunsj og middag.

- Ikke uskyldig i det hele tatt

- Unge mellom tre og seks år vet kanskje ikke betydningen, men det er jo ikke bra. Det er et fokus barna ikke skal ha. Det er foreldrene som skal passe på hva de spiser. Barna skal slappe av og kose seg og kunne spise kake uten å tenke på at de kan legge på seg, sier hun.

Cvitanovic mener boka har en utilslørt fiksering på utseende. Etter å ha lagt ut et bilde på sin Instagram-konto har innlegget fått mye oppmerksomhet fra folk som er kritiske til boka.

- De sier direkte at man må spise sunt forå bli like pen som en Disney-prinsesse. Det er ikke uskyldig i det hele tatt. Det er en oppskrift på spiseforstyrrelser. Når barn begynner å ha fokus på mat gjør det noe med dem. Jeg vet om folk har fått spiseforstyrrelser i den alderen, sier Cvitanovic.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 17.12.2013 DRO TIL NORGE: Teamet bak Disney-animasjonsfilmen «Frost» dro til Norge for å finne inspirasjon til filmen. Video: The Walt Disney Company Vis mer

- Storm i vannglass

- Det er en hyggelig bok som ikke har fokus på utseende og mat, sier Cyrus Brantenberg, forlagssjef for Spektrum forlag, som gir ut boka.

Brantenberg sier at den omtalte siden i boka først og fremst handler om å hva som er «Min favorittmat» og at det er lurt å spise sunt.

- Dette er virkelig en storm i et vannglass. Utsnittet som så mange har reagert på er fullstendig tatt ut av sammenhengen, det er en gjennomgående hyggelig og snill bok. Den har en litt klønete spissformulering på en av sidene som kommer under tittelen «Favorittmaten min». Det burde stått «Spis sunt, så føler du deg bra». Det er det boken prøver å si. Vi kommer til å endre formuleringen i neste utgave, sier han.

Brantenberg beskriver boka som en aktivitetsbok først og fremst.

Burde endret formulering

- Vi har valgt å publisere en hyggelig aktivitetsbok hvor barna blant annet skriver om yndlingsfargen sin.

- Det er mye fokus på spiseforstyrrelser blant barn og unge i dag, burde dere ikke være mer årvakne som forlag når det gjelder dette?

- Jeg er enig i at vi bør ha et spesielt ansvar for å være årvåkne når det gjelder press på utseende eller andre uheldige samfunnsfenomener. Forlaget har ikke gjort noen bevisste valg rundt det med barn og kosthold i denne boken. Innholdet inkludert den norske teksten er levert og produsert av Disneys lisensinnehaver, men vi hadde sikkert endret denne formuleringen om vi hadde fått den med oss i tide, sier han.