FIKK KRITIKK: Mathilde Cvitanovic oppdaget denne siden i boka som oppfordrer barn til å føre kostholdet sitt. Hun mener det er et uheldig fokus på utseende. Foto: Privat
FIKK KRITIKK: Mathilde Cvitanovic oppdaget denne siden i boka som oppfordrer barn til å føre kostholdet sitt. Hun mener det er et uheldig fokus på utseende. Foto: PrivatVis mer

Prinsessebok trekkes fra hyllene etter å ha oppfordret barn til å føre logg over kostholdet

Prinsessebok oppfordret barn til å føre kostholdet for å «se like bra ut som en Disney-prinsesse».

(Dagbladet): Den omstridte boka «Prinsessehemmeligheter» trekkes nå fra markedet. Det bekrefter Spektrum forlag, som gir ut boka, til VG.

- Vi besluttet å fjerne boka fra hyllene i går. Det er dessverre feil i boken som vi mener er av en karakter som tilsier at bøkene bør returinnkalles. Vi beklager dette, skriver forlagssjef Cyrus Brantenberg i en sms til Dagbladet.

Dagbladet var i går i kontakt med Mathilde Cvitanovic som hadde oppdaget den mye kritiserte siden i boka.

I Disneys bok med navnet «Prinsessehemmeligheter», som er en dagbok med prinsessfortellinger fra Disney-universet, la Cvitanovic spesielt merke til den ene siden i boka med tittelen «Favorittmaten min».

Under tittelen står det «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse».

Målgruppa for boka, som er fra 6-9 år, skal under føre inn hva de spiser til frokost, lunsj og middag.

Storm i vannglass

Til Dagbladet i går uttalte forlagssjef Cyrus Brantenberg at det var en hyggelig bok som ikke hadde fokus på utseende og mat. Han beskrev oppmerksomheten boka fikk som storm i et vannglass.

- Utsnittet som så mange har reagert på er fullstendig tatt ut av sammenhengen, det er en gjennomgående hyggelig og snill bok. Den har en litt klønete spissformulering på en av sidene som kommer under tittelen «Favorittmaten min». Det burde stått «Spis sunt, så føler du deg bra». Det er det boken prøver å si. Vi kommer til å endre formuleringen i neste utgave, uttalte han.

Spesielt ansvar

Til Dagbladet beskrev Brantenberg boka som en aktivitetsbok først og fremst.

- Det er mye fokus på spiseforstyrrelser blant barn og unge i dag, burde dere ikke være mer årvakne som forlag når det gjelder dette?

- Jeg er enig i at vi bør ha et spesielt ansvar for å være årvåkne når det gjelder press på utseende eller andre uheldige samfunnsfenomener. Forlaget har ikke gjort noen bevisste valg rundt det med barn og kosthold i denne boken. Innholdet inkludert den norske teksten er levert og produsert av Disneys lisensinnehaver, men vi hadde sikkert endret denne formuleringen om vi hadde fått den med oss i tide, sier han.