Prinsessen og kannibalene

Marilyn Monroe, James Dean, Elvis Presley og Diana tilhørte oss alle, og de døde av det. Ikke uten grunn er det i enkelte kulturer tabu å avbilde levende vesener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det hele er over. Prinsessen er død og begravet. Som i et eventyr. Drept etter å ha blitt forfulgt av «de onde» paparazziene, fotografene med de lengste telelinsene. Min venninne gråt hele formiddagen søndagen etter at eventyrprinsessen Diana døde. «Det var jo Diana. Det var noe eget ved henne. Hun var så god. Hun tilhørte oss alle.»

Marilyn Monroe, James Dean, Elvis Presley og Diana tilhørte oss alle i en slik grad at det medførte døden for dem. Vi er ikke kannibaler. Vi fortærer ikke mennesker. Vi er heller ikke fundamentalister som forbyr bilder av mennesker. Men grunnen til at avbildninger av levende vesener er tabu i enkelte kulturer, er troen på at man har makt over den man avbilder.

Og kanskje er det noe i det? Kanskje får mediene makt over den de avbilder? Marilyn Monroes, James Deans, Elvis Presleys og Dianas endelikt viser det samme: Den ytterste konsekvens av fråtsingen i våre idolers privatliv er døden.

Gjennom vår medieopptatthet skapes en form for moderne kannibalisme. Mediene opererer med to typer mennesker. Det vanlige mennesket er stort sett bare interessant hvis det utsettes for en ulykke eller katastrofe. Det kan også bli interessant for mediene hvis det slås sammen med andre i tusentall som en del av en gallup eller en statistikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer