Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prinsessen på eteren

- Noen ganger synes jeg at jeg selv er rasende festlig, sier Marte Stokstad (25). Fra mandag av skal hun underholde deg daglig på Petre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET FØRSTE MAN legger merke til hos Marte er øynene, de intense grønne. Så kaster man et blikk på det sorte Ronja Røverdatter-aktige håret. Og når hun flekker opp et smil, så tenker en at «de hjørnetenna er jammen lange.»

Selv tenker Marte mest på venstrearmen sin om dagen. Den som henger i fatle over brystkassa, og får det til å kjennes ut som om hun har kjempestore pupper.

- Jeg var egentlig innmari nervøs, men så brakk jeg armen og fikk alle disse pillene. Så nå er jeg mest slapp.

MARTE STOKSTAD ER Petres nye ansikt utad. Kanalens framtidshåp. Hver dag skal hun gjør det hun kan best: Skravle i to timer direkte på eteren. Hun ble oppdaget bak telefonen i Petres resepsjon, der hun gjorde litt mer ut av seg enn hva vanlig var. I januar fikk hun fast jobb som reporter i «Pullover» og mandag klokken 14.00 debuterer Marte med «Marte» på radioen. Du har kanskje sett henne i tv-reklamen. Det er som skal gi bort en den single gutten til en lytter hver uke.

- DET VAR VEL egentlig min feil, sier kjæresten Rune Berg, gitaristen i The Margarets og Number Seven Deli. Han snakker om armbruddet. Rune hadde sendt en tekstmelding til Marte som var på redaksjonstur i Hellas. Hun skulle bøye seg ned for å plukke opp mobilen, gled på gulvet, slo skuldra ut av ledd på sengekanten, og brakk overarmen tvert av.

- Det var som å føde ti babyer med skulderen. Også måtte jeg brekke den på plass igjen. Doktoren ville ikke gjøre det før han hadde fått tak i en kompis til å holde meg. Jeg fikk en gigantisk sprøyte med gud vet hva i rumpa. Etterpå var jeg helt «uahahvæ». De andre tok et opptak av meg, sier Marte og ler.

MARTE ER EN av dem som kaster seg rundt halsen på de hun kjenner nokså godt, og hyler ut navnet deres høyt. En som kan snakke om alt og med alle. Det ga henne program på Petre, og kjeft hos produksjonsselskapet «Rubicon». Marte serverte i kantina.

- En kvinnelig sjef tok meg inn på kontoret sitt og sa «Marte, du er litt for mye, liksom, litt for voldsom til å stå i kantina. Du snakker med for mange.» Og på en firmafest spurte hun meg om jeg hadde noen journalistutdanning siden jeg jobba 50 prosent i NRK på ettermiddagen. Det hadde jeg ikke, og da sa hun «ja, de tar jo hva som helst oppå NRK for tida.» Det var kona til.., nei det kan jeg ikke si.

EN UKE ETTER Marte sluttet på Rubicon ringte NRK Topp 20 og ville ha den oversosiale eks-kantinemedarbeideren som redaksjonassistent, og snart hadde hun den samme jobben i Petre.

- Har du hørt om mitt hemmelig venn-prosjekt? Ahhh! Det tror jeg kanskje er grunnen til at jeg fikk denne jobben. Alle ansatte i Petre la navnet i en pokal, og trakk hver sin venn som de i all hemmelighet skulle være snille med. Folk fikk sjokoladekalendre, blomster, hyggelige lapper i posthylla, flasker med sprit og røyk. Det var en kjempesuksess og skapte utrolig god stemning.

- ETTER FØRSTE avisoppslag kom det tekstmeldinger og mange folk ringte feil .

Det var en som ringte og ba meg på middag. Da lurer jeg på hva som skjer i hodet deres; de finner en avis og tenker «jeg skal faen meg ta og ringe jenta». Det er jo helt vanvittig.

KJÆRESTEN FORTELLER MER. Nå om samboerskapet med Petres nye storsatsing.

- Hver dag er en fest. Hun er velsignet med veldig mye energi og overskudd. Det er også ulempen med henne. Det er klart en sliten rocker vil slappe av og ta seg en dram ro og fred en gang i blant.

- Jeg falt ikke for Rune med en gang, sier Marte og fortsetter:

- Jeg har aldri opplevd makan. Han ringte meg hver eneste dag fra første gang vi møttes på Alarmpris-utdelingen i fjor. Man er jo vant til litt taktikk, at de tenker at de ikke kan ringe hele tiden. Men Rune synes det bare var fint å være sammen med meg, så da ringte han meg hele tiden. Først skjønte jeg ingenting, og tenkte at dette går jo ikke an.

- Men så?

- Ja, så flyttet han inn. Jeg tenkte at sånne fyrer treffer man sjelden, eller kanskje aldri.

BROREN HENNES ER VG-journalist Morten Stokstad. En mann som skriver under alle mails med «Probably the best - and most handsome - sports reporter in Norway». Og en god venn av søstera.

«Hun er i overkant sosialt anlagt», skriver han i en mail:

«Hun eier ikke ro i ræva og er adrenalinjunkie. Hun hadde en meget kort karriere både som håndball- og fotballspiller. Var elendig i begge deler. Hun fløy på Åråsen en halv sommer fordi hun syns Dennis Schiller var kjekk, hun gikk i demonstrasjonstog i Oslo for å få New Kids On The Block til Norge (den bør du pese\'a for!), hun digger selvsagt Depeche Mode, hun er betydelig entusiastisk og engasjert og har et varmt hjerte.»

MARTE ER EN av de jentene som har flest guttevenner. Som trives godt på langbord fulle av brigg og menn i dongeribukser. Hun er eneste jentevenninna til Petre-programleder Kyrre Holm-Johannessen, og var den eneste jenta i utdrikningslaget til radiotrynet Espen Thoresen.

- Reporteren din, Kristoffer, sa det var utrolig mye mann inni deg.

- Nei, han sier at han liker den lille gutten inni meg, sier Marte.

- Nope, mye gutt inni deg. En stor mann inni deg, sa han.

- Hæ? Herregud! For et ekkelt bilde.

BESTEVENNINNEN ER LISE Myhre. Hun som tegner Nemi. Hun som pusher Marte til å ikke gi opp tegningen.

- Marte er vanvittig flink til å både male og tegne. Veldig, veldig flink. Hun er virkelig kreativ i alt hun gjør, sier Lise.

Det var egentlig tegner Marte skulle bli. Via form og farge på videregående, endte hun opp på Oslo tegne og maleskole i Gamlebyen. Hun hadde til og med et atelier der hun holdt til på kveldstid ett års tid før økonomien tvang henne på vikarbyrå, og videre inn i NRK.

MARTE FRA Rælingen, som først sluttet å sette seg i forsetet på taxien for et år siden, vil ikke ende opp på tv-skjermen.

- Jeg var såvidt på skjermen i «Etter Skoletid» og synes ikke det var morsomt i det hele tatt. Det er veldig kjapt og greit med radio, ikke så mye venting. Dessuten har jeg eksem som gjør at jeg får utbrudd i ny og ne.

- Herpes?

- Nei, barneeksem. Det går mer og mer vekk, men jeg får det rundt øynene og på hendene. Radio er et helt perfekt sted å være. Du får muligheten til å formidle ting til folk. Og jeg har helt klart et meldebehov.

PÅ GODE DAGER tenker Marte at hun skal være i Petre for alltid.

- Jeg er utrolig glad hver gang jeg kommer på jobb. For det er sånn venn, venn, venn, venn. Og det er ikke sånne tullevenner, men folk jeg bruker mye tid sammen med.

- Hvordan kommer du til å sove natt til første sending på mandag?

- Med de pillene jeg tar nå kommer jeg til å sove dødsbra.

FALSK BRUNETTE: - Jeg er egentlig blond og må farge håret hver andre uke. Inkludert øyenbryna. Som blond var det mer absolutt drita folk som tok kontakt, nå er det mer hyggelige folk som ikke er så mye på sjekkeren. Ikke det at jeg blir sjekka så mye.
SNART PÅ LUFTA: Førstkommende mandag debuterer Marte Stokstad som programleder på Petre. Det vil kanskje se omtrent slik ut?