Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prinsessen som forsvant

«Saa kom de til et Bad, hvor der vare mange Fremmede og imellem disse en deilig Kongedatter, som havde den sygdom at hun saae altfor godt og det var nu saa ængsteligt.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slik står det skrevet i H.C. Andersens novelle «Skyggen» fra 1847. Eventyret handler om en lærd mann hvis skygge lever sitt eget liv og til slutt gifter seg med en vakker prinsesse, mens den lærde lider en sørgelig skjebne.

På Torshovteatret spiller Kåre Conradi Skyggen. Men hvor er det blitt av prinsessen? Hun er i hvert fall ikke på Torshov. Der faller Skyggen derimot for den vakre «datteren til en av landets rikeste». Er det virkeligheten som har grepet inn og sørget for endringer i H.C. Andersens eventyr? Kåre Conradi er forlover når Ari Behn gifter seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen 24. mai. Frykter han at forloveren skal overskygge skuespilleren i publikums bevissthet hvis han kveld etter kveld selv skal gifte seg med en vakker prinsesse? Eller er det rett og slett en prinsesse-overdose han er redd for?

««...det vil være en reen Velsignelse for mit Folk og Rige om jeg valgte ham til min Gemal; - jeg gjør det! Og de vare snart enige, baade Kongedatteren og Skyggen, men Ingen skulde vide derom før hun kom hjem i sit eget Rige.»

Nei, Kåre Conradi har ikke latt sitt privatliv påvirke H.C. Andersens tekst. Det ville aldri en profesjonell skuespiller finne på. Forklaringen på prinsessens forsvinningsnummer er såre enkel. Den trondheimsbaserte frigruppa Cirka Teater har regien på Torshovteatrets oppsetning, og de henvendte seg allerede i høst, lenge før den kongelige forlovelse, til dramaturgene Hege Randi Tørressen og Erik Nygård. Cirka Teater ønsket å fjerne oppsetningen fra eventyrsjangeren og ville ha en tekst som passet inn i deres konsept.

Derfor røk kongedatteren rett ut og ble til en vagere rikmannsdatter. Men vakker var hun, okke som. Og om «Skyggen» på Torshovteatret er ribbet for prinsesser og kongsdøtre, så får Kåre Conradi likevel hver eneste kveld et aldri så lite forvarsel på det forestående høytideligheten i Nidarosdomen:

«Om Aftenen var hele Byen illumineret, og Kanonerne gik af: bum! og Soldaterne præsenterede Gevær. Det var Bryllup! Kongedatteren og Skyggen gik ud paa Altanen for at lad sig se og faae nok en Gang Hurra!»

Hele Norges coronakart