Prinsessen som trollbinder kongeriket

TV-anmelderne er henrykte, publikum flokker seg rundt skjermene, og i NRK er det rojalistisk entusiasme etter prinsesse Märthas eventyrstunder i barne-TV.

Verken Slottet eller NRK utelukker nye programmer med prinsessen i hovedrollen.

- Ja, prinsesse Märtha ble en kjempesuksess. Hvis hun kommer og sier at hun har lyst til å gjøre mer, så vil vi se positivt på det, sier Chris Foss, prosjektsjef i småbarnsredaksjonen i NRK TV.

Kabinettsekretær Berit Tversland sier at både prinsessen og de ansatte på Slottet synes det er hyggelig med all rosen etter eventyr-programmene.

- Blir det aktuelt med nye TV-prosjekter etter suksessen?

- Foreløpig har prinsessen kun gjort disse programmene for NRK. Vi får ta et skritt av gangen. Men vi utelukker selvsagt ikke nye TV-opptredener, sier Tversland.

Flere neste år

I romjula har NRK vist to eventyrstunder med prinsessen på barne-TV. Først leste hun om «Manndattera og kjerringdattera», H.C. Andersens «Snedronningen». Det siste var et kongelig samarbeid over landegrensene, Danmarks dronning Margrethe hadde hatt både hender og hode med i produksjonen.

Det blir med disse to produksjonene foreløpig, men det kommer mer til neste år.

- Totalt skal det produseres åtte-ti eventyrstunder. De blir sendt litt spredt utover neste år. En del av programmene er ikke ferdigprodusert. Det gjenstår en del teknisk etterarbeid, sier Foss, som er full av beundring for prinsesse Märthas fortellerevne og ikke minst, hennes fortellerglede.

Kollegial ros

Det er også andre programledere fra barne-TV:

- Jeg er glad for det hun har sagt om at barn trenger å skape seg sine egne bilder. Og jeg synes hun var søt og levende, det er ikke lett å sette stemme til eventyr, sier Eli Rygg - den aller største barne-TV-helten for noen år siden.

- Det var levende fortalt, hun var rolig og fin. Med tanke på at dette var første gang, var det en veldig god produksjon, sier Ragne Tangen, landskjent som «tante Ragne» på 60- og 70-tallet.

- Mine barn likte henne veldig godt. De fulgte nøye med hele tida og det er et godt tegn. Unger går hvis de kjeder seg, de er nådeløse slik. Det er positivt at prinsessen vil gjøre noe for barn og jeg håper hun fortsetter, sier Maj Britt Andersen, kjent og kjær artist med sanger og forestillinger for barn på repertoaret.

Programleder Petter Nome er en annen av prinsessens beundrere:

- Jeg fikk ikke sett så mye av prinsessens tv-opptreden, men det lille jeg så var veldig imponerende. Man kan alltid pirke på småting, men dette er ekte og ordentlig gjort. Og så lenge det er ekte kan man bære over med kosmetiske ting. Dette bør hun absolutt utvikle videre, mener Nome.

Velfortjent

Assisterende programdirektør Oddvar Bull-Tuhus er også entusiastisk over prinsessens julebidrag i NRK TV.

- Rosen er velfortjent, sier han.

At sendingene med prinsessen fikk gode seertall viser også at det på langt nær bare var småtasser som ville ha et eventyr med Märtha. TV-målingene viser nemlig bare antall seere over 12 år.

- Er dere så fornøyde at dere planlegger å bruke prinsessen i flere sammenhenger?

- Vi har ikke tenkt å sette henne inn som programleder i «Etter skoletid», hvis det er noe i den retning du tenker på, sier Chris Foss.

Selv har Märtha tilbrakt jula på Kongsseteren, sammen med resten av kongefamilien, Mette-Marit Tjessem Høiby og slektninger.

EVENTYRLIG SUKSESS: TV-anmelderne er enige om at prinsesse Märtha kan kunsten å fortelle en historie.