LEDER

Prinsessens dyre seanse

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Prinsesse Märtha Louise er flyttet hjem til Lommedalen, og har gjenopptatt sin virksomhet som leder av engleskolen Astarte. I september inviterer hun ifølge Dagbladet til seanse på et hotell i Oslo der det kjente medium Lisa Williams skal hjelpe folk til å snakke med de døde. Det er rent kvakksalveri, sier den kjente svenske forfatteren Jan Guillou. Biskopen i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen syns det er usmakelig. Og lederen i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile mener det er en måte å suge penger fra folk. Seansen vil koste 1540 kroner.

I vår sekulære tid, er det utrolig hva folk kan finne på å tro på. Varme hender og framsnakking til raushet går sin seiersgang over landet. Healere og synske tjener penger på folks fortvilelse. Og i et samfunn der monarkiet knapt kan begrunnes rasjonelt, er det kanskje heller ikke til å undres over at kongefamilien i sin midte får en engleterapeut. Engler er like fantasieggende som monarker.

Men det strider mot folkekirkens tro. Det er ikke belegg i Bibelen for at det eksisterer engler. De fins bare på ikoner, Rubens-malerier og altertavler. Da kong Harald mistet sin posisjon som øverste leder av Den norske kirke for noen år siden, og politikerne ville fjerne grunnlovsparagrafen som påla kongen å bekjenne seg til den evangelisk-lutherske tro, satte han monarkiet i fare ved å tvinge politikerne til å beholde paragrafen. Men det har altså bispene fått lite igjen for bortsett fra en slottsmiddag en gang i året og majestetens tilstedeværelse under bispeinnsettelser. Prinsessens overtro som bispene frykter og tar avstand fra, har Harald ikke greid å bekjempe.

Det norske monarkiet begrunnes i dag med at de to første kongene av huset Glücksburg gjorde en plettfri innsats for Norge. De gjorde kommunistene til ministersosialister og sa nei to ganger i 1940. Så vidt vi skjønner var de også trofaste mot den evangelisk-lutherske tro. Det må bety at de ikke trodde på engler. Siden kong Harald så langt ikke har greid å overtale prinsessen slik han tvang regjeringen og daværende statsråd Trond Giske i striden om Grunnloven, bør han kanskje grave fram 1540 appanasjekroner for å benytte anledningen i september og spørre sine forfedre Haakon VII og Olav V til råds. Antakelig vil de si at Märtha og hennes engler representerer en kongelig villfarelse på kanten av majestetsfornærmelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer