«Prinsessens engleskole fikk oss til Norge»

Og Devendra har Sinnataggen tatovert i rumpa.

(Dagbladet.no) –Det var da vi hørte om prinsesse Märthas engleskole vi bestemte oss for at Norge skulle bli det første stedet vi besøkte etter at vi var ferdige med innspillingen av den nye plata, sier Devendra Banhart.

Vi møter 26-åringen backstage en time etter at Øya-konserten er ferdig. Han har langt hår, langt skjegg, knallgule sko og Norge-sokker trukket godt opp over buksa.

Freakfolk

Devendra er en av hovedfigurene i den såkalte freakfolk-bevegelsen og i 2005 kåret Dagbladet hans «Cripple Crow» til årets beste album. Nå er hans nye album «Smokey Rolls Down Thunder Canyon» akkurat ferdiginnspilt.

Devendra forteller at to av låtene på plata også handler om engler.

– Jeg tror det kommer til å komme en form for et spirituelt skifte i verden snart. Deres prinsesse Märtha er en viktig del av dette skiftet, jeg tror hun er en form for spirituell frontkjemper. Hun åpner for dialog mellom de forskjellige universene, forklarer Devendra og begynner å ramse opp forskjellige typer engler.

Han er kjent for å være opptatt av det spirituelle og overnaturlige. Gjennom intervjuet kommer det fram at han så å si har oppfunnet sin egen religion.

Sinnataggen

Devendra Banhart spilte på Øyafestivalen fredag. Foto: Snorre Bryne
Devendra Banhart spilte på Øyafestivalen fredag. Foto: Snorre Bryne Vis mer

Märthas engleskole er nemlig ikke den eneste grunnen til at Banhart besøker Norge. Han og bandet kom for to dager siden. De ønsket å tilbringe litt tid med Sinnatagg-statuen i Vigelandsparken.

Devendra sier at de har et eget meditasjonsrom i bussen dedikert til Sinnataggen, som de kaller the angry baby.

Det er seks år siden de oppdaget Sinnataggen, og når de først var i Norge ønsket de å meditere i minst tolv timer i nærheten av selve statuen.

Rent lys

Det var i Sinnataggen-meditasjonsrommet, som et av bandmedlemene hevder ser ut som krystallrommet til Supermann, at Devendra fikk det for seg at han under gårsdagens konsert skulle be en av publikummerne om å spille en låt.

Resultatet var at nordmannen Finn Harrison konsertdebuterte på Øyafestivalens hovedscene.

- Vi mediterte og plutselig så vi for oss ham. Vi så ham som et rent lys. Han strålte. Det var en annen som først ville opp på scenen, men som feiget ut. Men vi visste hele tiden at det var Finn som skulle komme, sier Devendra.

Jim Morrisons møbler

«Smokey Rolls Down Thunder Canyon» slippes 24. September. følge Devendra høres musikken ut som en blanding mellom Wu-Tang Clan og Santana.

Skuespilleren Gael Garcia Bernal synger på åpningssporet og Chris Robinson fra The Black Crowes er med på en av englelåtene. Devendra forteller at plata ble spilt inn i et hus i California.

- Vi hadde til og med fått tak i Jim Morrisons møbler!

- Jim Morrisons møbler?

- Manageren vår har ansvaret for Jim Morrisons dødsbo og vi innredet huset med hans møbler. Han hadde blant annet en fantastisk fløyelssofa han kalte the snake. Når han sang om the snake, snakket han alltid om sofaen.

Han ser plutselig litt trist ut.


- Vi endte med å ødelegge den sofaen, sier han.

Og så er vi plutselig tilbake på Märtha og Sinataggen igjen. Devendra mener at paradigmeskiftet Märtha er nøkkelen til, kommer til å komme i 2012. Og det kommer til å forandre musikken.

- Jeg lover deg, låta som er på toppen av Billboard-lista 21. desember 2012 består av ren stillhet, sier han.

Devendra vrir litt på seg.

Tatovering

– Jeg har til og med en Sinnataggen-tatovering, men jeg kan ikke vise dere hele, sier han.

Han reiser seg opp fra sofaen, trekker buksa langt ned over rumpa og avslører en langstrakt tatovering. Det ser ut som røyk.

– Røyken kommer fra tatoveringen av Sinnataggen, han er illsint. Tatoveringen er bare litt for intimt plassert til at jeg kan vise den til dere, sier Devendra Banhart.

- Hva? I sprekken?, spør fotograf Snorre.

Devendra bare smiler.