KOMMENTARER

Prinsessetittelen er tom

Hva innebærer det å være prinsesse i Norge? Selv slottet klarer ikke å svare ordentlig på det.

Märtha og Durek: Han er selverklært sjaman, hun er prinsesse av Norge. Sammen er de konstitusjonell dynamitt. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
Märtha og Durek: Han er selverklært sjaman, hun er prinsesse av Norge. Sammen er de konstitusjonell dynamitt. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er ikke denne debatten over? Er det virkelig mer å si om prinsesse Märtha Louise, den selverklærte sjamanen og deres kommersielle bruk av prinsessetittelen? Dette var det betimelige spørsmålet fra en kollega da jeg fortalte at jeg skulle skrive om prinsessen.

Igjen.

Et kjapt søk hos medieovervåkningsbyrået Retriever avslører 1389 treff på navnet Durek i norske medier i år. Det vil si at det meste, fra om det er mulig å snu atomer til om vi egentlig burde ha republikk i Norge, er blitt gjennomdebattert og analysert de siste ukene. Spesielt Märthas bruk av prinsessetittelen er veid og av flere funnet for lett.

Likevel er det et spørsmål jeg sitter igjen med. Et kjernespørsmål, vil jeg si.

Hva innebærer det egentlig å være prinsesse av Norge?

Ordet prinsesse er allestedsnærværende i samfunnet. Spesielt for oss med barn i barnehagealder. Det er bare å lytte til hvordan foreldre snakker om og til jentebarna sine. Bare å gå inn i hvilken som helst lekebutikk. Bare å skru på Netflix. Googler du «prinsessa mi» får du opp 29 400 resultater. Søker du på «prinsesse» på gulesider.no får du opp alt fra bakerier og barneklærbutikker til gullforhandlere og spa-salonger. Ordet prinsesse er et hverdagsord som brukes av folk flest om døtrene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer