Prinsippløs pappapolitikk

Dagens ordning bør snarest erstattes av en individuell rett til foreldrepenger for fedre.

KVINNER HAR VETO: «Retorikken om at det finnes en «valgfri del» for familien er altså en valgfrihet der den ene part i realiteten har vetorett», skriver kronikkforfatterne. 


Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
KVINNER HAR VETO: «Retorikken om at det finnes en «valgfri del» for familien er altså en valgfrihet der den ene part i realiteten har vetorett», skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er mamma viktigere enn pappa? Dagens regler for foreldrepermisjon kan tyde på at regjeringen mener det. Foreldrepermisjonsordningen gir mor mest ansvar - samtidig som regjeringen sier den vil at far skal være en likeverdig omsorgsperson. For meg er det åpenbart at dagens ordning snarest bør erstattes av en individuell rett til foreldrepenger for fedre.

I høst la regjeringen fram en handlingsplan for likestilling mellom kjønnene. Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken varsler der en utvidelse av fedrekvoten, og det er fint. Samtidig er det skuffende at regjeringen fortsetter å «flikke» på den gamle ordningen. De burde heller innføre en ny foreldrepermisjonsordning som ikke gir mor vetorett til å bestemme hvem som skal være hjemme med barnet, slik dagens regler i praksis gjør.

Hva er galt med dagens foreldrepermisjon? Jeg vil hevde at den både er prinsippløs og skjemmet av systemfeil. Mens andre trygdeytelser tar utgangspunkt i at trygdemottakeren har en individuell rett og plikt overfor staten, har foreldrepermisjonspengene familien som mottaker. Far har ikke automatisk rett til permisjon, selv om han har stått lenge og vel i jobb. Hans rett til permisjon er avhengig av når mor ønsker å gå tilbake på jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer