LEDER

Prioriteringer må til

Skal helsevesenet leve opp til de idealer de har, må vi ha kloke og rettferdige kriterier på plass.

KLOKT: Helseminister Bent Høie la fram en klok stortingsmelding om prioritering. Her i samtale med leder i Sykepleierforbundet Eli Gunhild By.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLOKT: Helseminister Bent Høie la fram en klok stortingsmelding om prioritering. Her i samtale med leder i Sykepleierforbundet Eli Gunhild By. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nå har regjeringen kommet med prioriteringsmeldingen, som skal sikre en rettferdig og effektiv bruk av pengene i helsevesenet. Det er lett at slike prioriteringsspørsmål, som er nødt til å ta abstrakt form, får mindre oppmerksomhet enn de konkrete vurderingene om hvilke sykehus som skal ligge hvor. Slik bør det ikke være.

Selv om de færreste av oss har tatt stilling til hvordan helsevesenet bør prioritere, foretas det daglig prioriteringer om hvilke legemidler vi får tilgang på og hvilke behandlingstilbud som gis. Hvis ikke politikerne prioriterer, er det andre som må gjøre det.

Behovet for å prioritere bare øker. Teknologien gir stadig flere muligheter til å bli friskere og befolkningen blir stadig eldre. Jo bedre råd vi får, jo mer vi vil etterspørre helsetjenester. Alle kan ikke få tilbud om alt. Prioriteringer må fattes. Spørsmålet er hva og hvordan vi vil prioritere.

De tre prioriteringskriteriene regjeringen foreslår er nytte, ressurser og alvorlighet. Jo mer vi får ut av behandlingen, jo billigere den er og jo mer alvorlig sykdommen som kureres er, jo høyere skal behandlingen prioriteres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer