Nå har regjeringen kommet med prioriteringsmeldingen, som skal sikre en rettferdig og effektiv bruk av pengene i helsevesenet. Det er lett at slike prioriteringsspørsmål, som er nødt til å ta abstrakt form, får mindre oppmerksomhet enn de konkrete vurderingene om hvilke sykehus som skal ligge hvor. Slik bør det ikke være.
Selv om de færreste av oss har tatt stilling til hvordan helsevesenet bør prioritere, foretas det daglig prioriteringer om hvilke legemidler vi får tilgang på og hvilke behandlingstilbud som gis. Hvis ikke politikerne prioriterer, er det andre som må gjøre det.
Behovet for å prioritere bare øker. Teknologien gir stadig flere muligheter til å bli friskere og befolkningen blir stadig eldre. Jo bedre råd vi får, jo mer vi vil etterspørre helsetjenester. Alle kan ikke få tilbud om alt. Prioriteringer må fattes. Spørsmålet er hva og hvordan vi vil prioritere.
De tre prioriteringskriteriene regjeringen foreslår er nytte, ressurser og alvorlighet. Jo mer vi får ut av behandlingen, jo billigere den er og jo mer alvorlig sykdommen som kureres er, jo høyere skal behandlingen prioriteres.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger