Illustrasjonsfoto: Bildhuset / TT / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Bildhuset / TT / NTB ScanpixVis mer

Prioritert bortenfor og langt vekk

Det er et godt dokumentert faktum at etterslepet på forskning er dramatisk.

Meninger

I kronikken «Har du tenkt over hva livet ditt er verdt», illustrerer Jan-Henrik Opsahl hva prioritering innebærer og hvordan den skjer på ulike nivåer i helsetjenesten. Viktige problemstillinger med stor aktualitet i takt med eldrebølgen, ny teknologi og økte behandlingsmuligheter. Det eneste sikre er at i en ideell verden med ubegrensede ressurser skulle alle pasientgrupper ønske seg flere midler.

Oppmerksomheten skal rettes mot en setning i kronikken som framstår svært unyansert, nemlig: «ME (kronisk utmattelsessyndrom) er i avisene nærmest annenhver dag, men hva med MS-pasientene?» Hva skal dette bety i sammenheng med prioritering?

At det antydes en sammenheng mellom antall oppslag i media og faktiske tildelte midler er mer enn absurd. Dersom Opsahl med sitt noe kryptiske utsagn mener at ME-pasienter faktisk mottar store ressurser, ja, da er han altså ikke på ville veier, men nær sagt langt ute i den tetteste granskogen. Et ikke ubetydelig poeng, som sier noe om hvor langt bak i køen pasientgruppen han nevner står, er at de kjemper for midler til forskning, altså ikke på behandlingsnivå.

I motsetning til utsagnet som mest av alt vitner om holdninger, kan jeg underbygge med kilder. Alt er som kjent relativt, og selv om MS-pasienter helt sikkert fortjener enda mer, kommer man altså ikke så dårlig ut. Ser man på de faktiske tall for utgifter til forskning fra USA i 2015, så er tallene fra NIH som følger: ME får seks millioner dollar, MS 94 millioner dollar. Det er et godt dokumentert faktum at etterslepet på forskning er dramatisk. Det vi kan være enige om, er at investerer du lite eller ingenting i noe, ja, da får du ikke overraskende ingenting. ME-pasienter vet i så måte hva de er verdt, og derfor kjemper de rimelig og berettiget for et snev av prioritering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.