Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Prippen» er ikke et ord som kler «Mandagsklubben»

Litt mer rølp hadde ikke skadet.

NY MANDAGSKLUBB: Mandagsklubben ble spilt inn på Victoria Scene mandag kveld. F.v. ukas gjest Jonas Gahr Støre, fast klubbmedlem Else Kåss Furuseth, programleder Anne Rimmen, andre faste medlem Dag Sørås, og Atle Antonsen, som rullerer med Thomas Giertsen, Harald Eia og Jon Almaas. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet 
NY MANDAGSKLUBB: Mandagsklubben ble spilt inn på Victoria Scene mandag kveld. F.v. ukas gjest Jonas Gahr Støre, fast klubbmedlem Else Kåss Furuseth, programleder Anne Rimmen, andre faste medlem Dag Sørås, og Atle Antonsen, som rullerer med Thomas Giertsen, Harald Eia og Jon Almaas. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet  Vis mer

Dag Sørås som antyder at han har «leika med et par peniser i min ungdom» mot betaling. Atle Antonsen som holder en liten forsvarstale for nazi-Tyskland («De var jævlig gode på infrastruktur, da! Og sysselsetting!»). Else Kåss Furuseth som spør Jonas Gahr Støre om han vil «grab'em by the pussy» hvis han blir statsminister.

Mandagsklubben

3 1 6
13. mars kl 21.30
Beskrivelse:

TV-program

Kanal:

TV Norge

«Nervøs åpning.»
Se alle anmeldelser

«Mandagsklubben» anno 2017 forsøker å holde sin arv i hevd. Programmet har vært elsket og hatet, lagt ned og relansert flere ganger siden premieren på TVNorge i 1996.

Se og Hør har blitt liksom-tisset på, en kanaldirektør blitt kalt «velfødd» i beste sendetid (skandale!) og det amerikanske flagget har gått opp i røyk.

Litt prippen

2017-panelet jakter fortsatt på den latteren som kommer når noe er bare så vidt innafor, og derfor befriende, hylende morsomt. Men de husker nok også at forgjengeren i sin tid ble felt i Pressens faglige utvalg (for Otto Jespersens «jødemonologer» i TV 2s «Torsdagsklubben»).

Derfor var det langt flere «tenker vi stopper der» eller «offda» fra programleder Anne Rimmen, enn det var drøye onelinere i premiereprogrammet. Litt premierenerver er det selvsagt lov å ha, men «prippen» er ikke et ord som kler «Mandagsklubben».

Morsommere nyhetsbilde

Spørsmålet er om det er mulig å lage et humorprogram som baserer seg på å si litt upassende ting om nyhetsbildet, i en tid da seerne gjerne sitter og deler enda morsommere kommentarer på Facebook og Twitter.

Nå har jo nyhetsbildet forbarmet seg over Rimmen &co, og servert ekstra mange godbiter i uka før premieren: Fra hijab-krangel i frisørsalongen, til Melodi Grand Prix (akkurat der er kanskje ikke timingen helt tilfeldig, forresten), for ikke å snakke om den evigvarende vitsegeneratoren over dammen.

Problemet med et sånt utgangspunkt er at du risikerer at nyhetsbildet i seg selv er morsommere enn dine kommentarer til det. Som da ukas gjest, Jonas Gahr Støre, forsøkte å vitse med ukas store viralvideo. Mannen som får det viktige BBC-intervjuet sitt spolert da begge ungene hans kommer valsende inn i bakgrunnen.

Genial sommerhit

«Mandagsklubben» spilles inn bare noen timer før sending, i motsetning til for eksempel «Nytt på nytt», som er en hel dag gammelt. Det er et smart trekk som kan gi programmet nødvendig aktualitet. Men da må panelet tørre å løsne litt på snippen, for til tross for Rimmens offing, var det lite som ikke så ut til å være nøye planlagt på forhånd i premiereprogrammet. Elses flørting med Jonas inkludert.

Rett skal være rett: Noe av det aller mest planlagte var også noe av det morsomste. Calle Hellevang-Larsens «sommerhit» bestående av tekstmeldingene mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen, framført med hjelp fra Sondre Lerche, var rett og slett genial.

Og den hysteriske slapstick-bonanzaen med skjult kamera, niqab og glatt underlag var skarpere enn det meste av det panelet hadde å komme med.

Men så fikk han også lov til å holde på mye lenger enn sine kolleger oppe på scenen før han ble avbrutt. «Mandagsklubben» holder til i en bar, men foreløpig virker TVNorge litt for redde for å knuse noen glass. Bittelitt mer rølp hadde faktisk vært av det gode, denne gangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media