Pris: 195 millioner kroner

Munchs mesterverk skal selges.

3. november går Edvard Munchs «Vampyr» fra 1894 under hammeren i New York. Sotheby\'s forventer at bildet vil innbringe over 195 millioner kroner.

Sotheby\'s karakteriserer maleriet som «et eksepsjonelt sjeldent mesterverk». Det er et av fire oljemaleriet med vampyrtemaet som Munch gjorde mellom 1893 og 1894, og det eneste som ikke er museumseid.

De andre eies av museer i Oslo og Göteborg.

Ifølge auksjonsfirmaet dukket det opp på markedet etter at «Pikene på broen» fra 1902 gikk for rekordsummen 170 millioner kroner i mai 2007.

«Vampyr» ble solgt i 1904 til Munch-samleren John Anker. I 1934 ble det innlemmet i en privat samling, som eier det fremdeles. Maleriet har vært stilt ut bredt, og blant annet vært utlånt i over ti år til Metropolitan-museet i New York. Men det har aldri tidligere vært lagt ut på auksjon.

- Maleriet kunne ikke kommet på auksjonsmarkedet på et bedre tidspunkt, fastslår Emmanuel Di-Donna hos Sotheby\'s i New York

Det vil bli utstilt hos Sotheby\'s London 3. til 7. oktober, deretter i Moskva fra 16. til 19. oktober, før det stilles ut i New York fra 29. oktober og frem til selve auksjonen 3. november.(NTB)

Pris: 195 millioner kroner
TIL SALGS: Edvard Munchs bilde «Vampyr» går under hammeren på Sotheby\'s. Foto: SCANPIX
TIL SALGS: Edvard Munchs bilde «Vampyr» går under hammeren på Sotheby\'s. Foto: SCANPIX Vis mer