Pris til Björk og Lars von Trier

Den danske regissøren Lars von Trier fikk i kveld Gullpalmen for sin film »Dancer in the Dark» under avslutningen av filmfestivalen i Cannes. Björk fikk også pris.

Den islandske sangerinnen fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Björk spiller en tjekkiskfødt innvandrer i USA i filmen til Lars von Trier. Hennes rollefigur mister gradvis synet og beskyldes for drap.

Filmen regnes som en musikal og den har skapt splid mellom filmkritikerne. Noen har elsket den, andre har hatet filmen, noe som er ganske vanlig for Gullpalme-vinnerne i den franske filmbyen på Rivieraen.

Norske Liv Ullman var en av de heteste kandidatene til hovedrpisen i Cannes, men den fikk hun ikke. Likevel var Norden godt representert ved premiebordet.

Juryens Grand Prize, andreprisen i festivalen, fikk den kinesiske filmskaperen Jiang Wens for filmen «Devils on the Doorstep». Edward Yang fra Taiwan vant prisen for beste regissør med filmen «A One and a Two».

Björk fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller, mens Hong Kong-stjernen Tony Leung vant prisen for beste mannlige skuespiller. Han spilte i filmen «In the Mood for Love», som er regissert av den kinesiske filmskaperen Wong Kar-wai.

PRIS TIL TAIWAN: Regissør Edward Yang holder stolt frem sin pris for beste regissør for filmen «Yi Yi»