OG PRISVINNEREN ER...: I dag ble den finske forfatteren Sofi Oksanen utropt som vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2010. Hun får prisen for sin roman «Utrenskning» som Forlaget Oktober har utgitt i Norge.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OG PRISVINNEREN ER...: I dag ble den finske forfatteren Sofi Oksanen utropt som vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2010. Hun får prisen for sin roman «Utrenskning» som Forlaget Oktober har utgitt i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Pris til finske Sofi Oksanen

Nordisk råds litteraturpris gikk verken til Karl Ove Knausgård eller Tomas Espedal.

||| Den finske forfatteren Sofi Oksanen får Nordisk råds litteraturpris 2010 for verket «Puhdistus». Den norske oversettelsen heter  «Utrenskning» og er gitt ut på forlaget Oktober i Norge.

Prisen er på 350 000 danske kroner.

Sofi OksanenSofi Oksanen (33) er oppvokst i Jyväskylä i Finland, og har finsk far og estisk mor. Hun har studert dramaturgi ved Teaterhøyskolen i Helsingfors.

Hun debuterte som forfatter i 2003 med romanen «Stalins kyr». I 2005 kom «Baby Jane», og i 2008 «Utrenskning».

11 forfattere fra de nordiske landene, inkludert Færøyene, var nominert til den prestisjetunge prisen.

Glapp for NorgeSelv om det knapt går en dag uten av vi skriver om Karl Ove Knausgårds «Min kamp»-suksess, ble det likevel ingen pris på ham. Bøkene er likevel blitt godt lagt merke til langt utover Norges grenser.

En annen forfatter som også har fått anerkjennelse utfor landet, er bergenseren Tomas Espedal.

Hvis Nordisk råds litteraturpris skal gå til en av de to norske, så er det Espedal som fortjener detn mest, uttalte Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger for et par dager siden.

Rett i sin spådomDet gikk som Krøger spådde i dagbladet, og hun fikk rett i sin spådom:

-Men jeg tror verken Knausgård eller Espedal får prisen. Mitt tips er at den går til finske Sofi Oksanen for romanen «Utrenskning».

Med sin tredje roman, «Utrenskning», viser Sofi Oksanen (f. 1977) sin fulle styrke.

Sovjetisk okkupasjonPå et rikt, uttrykksfullt språk vever hun sammen et konkret historisk stoff, den sovjetiske okkupasjonen av Estland, med brennende aktuell global samtidstematikk — menneskehandelen rundt Østersjøen.

Fra bedømmingskomiteens begrunnelse:

Sofi Oksanens roman «Utrenskning» utspiller seg på to tidsplan i Estland, men temaene i boka — kjærlighet, svik, makt og maktesløshet — er tidløse. «Utrenskning» vibrerer av spenning: uuttalte hemmeligheter og dypt skammelige gjerninger brer seg ut som et nettverk over boka og tvinger leseren til å lese videre. Med et sjeldent eksakt og treffende språk beskriver Oksanen hva historien gjør med det enkelte mennesket, og historiens nærvær i nået.

Litteraturprisen, som er på 350 000 danske kroner, overrekkes til Sofi Oksanen i begynnelsen av november 2010 i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Reykjavik.

Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962.