Pris til 'Lesbisk i Kautokeino'

Dokumentarfilmen 'Lesbisk i Kautokeino' ble kåret til beste film under Nordisk Filmfestival og Samisk Filmfestival i Kautokeino i helgen. Men det var så vidt den ble vist.

Filmen handler om livet til Marit Buljo (29) etter at hun sto fram som lesbisk for noen år tilbake.

- Jeg håper denne filmen kan være med på å gjøre livet lettere for samiske lesber og homser. Mitt håp er også at folk våger å snakke åpent om dette. Til nå har dette vært tabu i alle fall i Kautokeino, sier Marit Buljo.

Viktig

'Lesbisk i Kautokeino' er laget av Nils John Porsanger.

- Dette er den viktigste filmen jeg noen gang har laget, men uten Marit selv og mora Marit Berit Bueng Hætta ville filmen ikke vært mulig å lage, sier Porsanger.

Etter at Marit for snart fire år siden kom ut av skapet ble hun trakassert bort fra samebygda. Meningen var at hun skulle bo i Kautokeino sammen med kjæresten, men dette ble umulig. Marit brøt med hjembygda og familien og reiste sørover. I nesten tre år hadde hun ikke noe kontakt med sin egen mor. Først etter at Porsanger begynte å lage filmen møttes Marit og mora igjen. For den nærmeste familien og spesielt mora har filmprosjektet vært en belastning.

Gjenforening

Etter premieren i Kautokeino er forholdet mellom Marit og mor Marit Berit igjen som før. Mor og datter har funnet hverandre takket være dokumentarfilmen.

- Nå føler jeg meg som et helt menneske igjen. Nå kan jeg leve ordentlig og godt med meg selv og mine nærmeste, sier Marit.

Allerede før premieren i Kautokeino fredag hadde filmen vakt sterke reaksjonen. Bare en time før den skulle vises, valgte festivalledelsen å stoppe den. Bakgrunnen var en scene hvor Marit blir trakkasert av en mann på et uteplass i Kautokeino. Mannen truet med søksmål og rettssak hvis filmen ble vist. Dette førte til at bare inviterte gjester fikk se filmen. Lørdag formiddag ble den imidlertid vist for publikum.

Mange gråt åpent da de fikk se Marit Buljos historie.

OMSTRIDT: Marit Buljo og regissør Nils John Porsanger har laget en kontroversiell film om homseliv i sameland.