Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pris til virkelig nedrustning

Ingress

Meninger

Årets Nobels fredspris er en klassisk nedrustningspris som brått fikk et svært aktuelt preg i og med bruken av kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria. Men den tildeles en organisasjon som har hjulpet verden til å kvitte seg med snart nitti prosent av verdens lagre av kjemiske våpen i løpet av 16 år. Om noen år kan kanskje de kjemiske våpnene være historie.

Når Syria har meldt seg inn har Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW) 190 medlemsland. Nå gjelder det å presse de siste «verstingene» til å undertegne konvensjonen og bli med. De bør ikke slippe lett. Det er Israel, Nord-Korea, Angola, Egypt, Burma og Sør-Sudan, hvor det siste landet antakelig bare er for ungt til å ha rukket å bli med.

Verken Fredsprisen eller å fjerne de kjemiske våpnene hjelper så mye for dem som lider i borgerkrigen i Syria. Der er det vanlige våpen som dreper og ødelegger. Men det er altså det eneste tiltaket som verdens stormakter har klart å enes om når det gjelder Syria. Det er da noe. Og mange i de tre nabolandene Syria, Irak og Iran har grufulle minner om kjemiske våpen.

Men det er likevel mulig at arbeidet med å fjerne de kjemiske våpnene i Syria, og for så vidt Fredsprisen, kan få videre og positive følger. For det første er det å håpe at den enigheten som ble oppnådd om kjemiske våpen i Syria, kan utbygges videre. Det trengs våpenhvile og fredsforhandlinger som stormaktene må stille seg bak. Det er å håpe at USA og Russland, som uventet gikk sammen om å fjerne de kjemiske våpnene, også kunne enes om å stanse det syriske blodbadet.

For det andre, når det er mulig å gjøre verden fri for kjemiske våpen, skulle det også være mulig å fri oss fra kjernefysiske våpen, som i dag kan utslette oss om det skulle gå virkelig galt. Nå ser det ut som om utenlandske straffetiltak og et valg har fått Iran til å skrinlegge sine planer for å utvikle atomvåpen. Men det er altfor mange atomvåpen på altfor mange hender og bare ved å fjerne dem alle ville vi være trygge for de mest vanvittige våpen som menneskene har skapt.