Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prisbelønt fotograf diskvalifisert. - Bevis tyder på at anklagene medfører riktighet

Nekter skyld.

JUKS: Dette er altså Marcio Cabrals vinnerbilde «The Night Raider», som nå er diskvalifisert. En granskingskomité er enige om at maurslukeren på bildet er utstoppet. Foto: Marcio Cabral
JUKS: Dette er altså Marcio Cabrals vinnerbilde «The Night Raider», som nå er diskvalifisert. En granskingskomité er enige om at maurslukeren på bildet er utstoppet. Foto: Marcio Cabral Vis mer

(Dagbladet): Den brasilianske fotografen Marcio Cabral vant i fjor prisen Wildlife Photographer of the Year i kategorien «dyr i sitt miljø». Vinnerbildet, «The Night Raider», er et spektakulært nattbilde av en maursluker i ferd med å forsyne seg fra ei maurtue.

Men nå har prisens ansvarlige, Natural History Museum i London, fratatt Cabral prisen. De mener det bevist at maurslukeren i bildet er utstoppet, skriver de i en kunngjøring.

- Jeg finner det nedslående og overraskende at en fotograf vil strekke seg så langt for å lure konkurransen og dens tilhengere over hele verden, sier Roz Kidman Fox, som satt i dommerpanelet.

«The Night Raider» er nå fjernet fra alle utstillinger i regi av Wildlife Photography of the Year. Cabral er utestengt fra å delta i konkurransen igjen.

Anonyme tips

Museet ble i mars kontaktet av anonyme personer som la fram materiale som skulle bevise at Cabral hadde jukset.

- Etter en grundig gransking har museet konkludert med at de tilgjengelige bevis tyder på at anklagene medfører riktighet, heter det i kunngjøringen.

BEVIS: Denne utstoppede maurslukeren står ved en av inngangsportene til nasjonalparken der vinnerbildet ble tatt. Granskingskomiteen er ikke i tvil om at det er samme individ. Foto: Natural History Museum
BEVIS: Denne utstoppede maurslukeren står ved en av inngangsportene til nasjonalparken der vinnerbildet ble tatt. Granskingskomiteen er ikke i tvil om at det er samme individ. Foto: Natural History Museum Vis mer

Cabral har dermed forbrutt seg mot konkurransekravet «bidrag må ikke forlede iakttakeren eller forsøke å feilframstille naturens realiteter», ifølge museet. Selv nekter han å ha brukt et utstoppet dyr i bildet.

Bildebevis

Fem vitenskapsfolk deltok i granskingen, blant dem eksperter på maurslukere og utstopping.

Blant bevismaterialet museet ble forelagt, er høyoppløselige bilder av en maursluker som står permanent på utstilling ved en av inngangsportene til nasjonalparken Emas sentralt i Brasil - samme park som vinnerbildet ble tatt.

De fem vitenskapsfolkene kom uavhengig av hverandre til samme konklusjon: Trekk ved dyrets stilling, pels og mønstre på halsen og hodet er for like til at bildene kan vise to forskjellige individer av samme art.

Ingen forklaring

Museet opplyser at fotograf Cabral hele tida har samarbeidet med etterforskerne, bl.a. har han gitt dem bilder som er tatt like før og etter vinnerbildet. Maurslukeren figurerer imidlertid ikke på noen av disse.

- Herr Cabral ga ingen forklaring på hvorfor han ikke hadde noen andre bilder av maurslukeren. Han førte også et vitne som hevdet han så den levende maurslukeren, skriver de.

En ny vinner i Cabrals kategori vil ikke bli utropt, fordi bedømmelsen skjer uten at dommerne vet hvilken fotograf som har tatt hvilket bilde.

- Siden fotografene i etterkant av kåringen er kjent, er det umulig for dommerne å gjøre et objektivt valg, grunngir Natural History Museum.

- FANTASTISK: Tim Bengel er en tysk nytenkende kunstner som lager verk av gull, lim og sand. Flere millioner har sett denne videoen. Video: Tim Bengel Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media