Priseksplosjon på bøker

De siste 15 årene har prisen på bøker økt 60 prosent mer enn prisene på mat, klær, biler og andre varer. Momsfritaket og sammenslåinger får skylda for prisgaloppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen på varer og tjenester har økt med 70 prosent fra 1985 til 2000, mens bøker generelt har økt med hele 125 prosent, meldere NRK Kulturnytt.

Telemarksforskning kom fram til tallene mens de studerte strukturendringene i bokbransjen for Norsk kulturråd. Seniorforsker Vidar Rignstad mener prigaloppen skyldes både momsfritaket og de store sammenslåingene i bransjen.

- Momsfritaket ga bokbransjen rom til å pådra seg kostnader som spiste opp en god del av de fordelene momsfritaket bidro til. Når marginene var slutt måtte de begynne å ta det igjen på høye bokpriser, sier han til NRK Kulturnytt.

Skylder på lønnsutgifter

Leder for Den Norske Forleggerforening, Bjørn Smith Simonsen, sier til NRK at Ringstads forklaringsmåte er tabloid og uvitenskapelig. Han mener det er økningen i lønnsutgiftene sin skyld.

- De har økt mer en prisindeksene de siste årene. Dessuten er antall titler som kommer ut økt tre til fire ganger siden 70-tallet. Det betyr at vi har et større mangfold av bøker å velge i, men det blir også større kostnader og mindre salg. De to faktorene forklarer prisøkningen som har vært på bøker siden 80-tallet, sier han til NRK.

(Dagbladet.no)

DYRT: Det koster stadig mer å fylle opp bokhylla.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer