Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Prisen en belastning

- Nå blir jeg en offentlig person, sier vinneren av Nobels litteraturpris.

- Og hvis det blir altfor mye oppstyr, må jeg jo flytte et annet sted. Håper ikke det skjer, for jeg liker godt å leve her, sier Elfriede Jelinek, som bor i utkanten av Wien.

Torsdag klokka kunngjorde Svenska Akademien årets vinner av Nobelprisen i litteratur.

- Glad også


- Det ville være meningsløst å hykle; selvsagt er jeg glad også. Egentlig føler jeg mer fortvilelse enn glede. For jeg ønsker ikke å bli tvunget inn i offentligheten. Der føler jeg meg truet. Jeg håper imidlertid at jeg får mulighet til å nyte pengene som følger med prisen. Med dem vil det være mulig å føre et sorgløst liv. Men jeg håper at kostnadene rundt dette ikke blir for høye, sa Jelinek i en kommentar i går.

- Til sekretæren som ringte fra Svenska Akademien for å fortelle om dette, sa jeg umiddelbart at jeg ikke kommer til å reise til Stockholm for å motta prisen personlig. Han reagerte sivilisert og tok det til etterretning. Heller ikke tidligere utmerkelser har jeg stilt opp for å ta imot, forteller Jelinek.

Kommer på norsk


Men snart får du også lese Jelineks bøker på norsk. I går kveld fikk nemlig Gyldendal forlag tilslag på tre bøker.

- Vi valgte «Pianolärarinnan», «Lust» og en til som vi bestemmer seinere. Vi måtte handle raskt, og dette er vi kjempefornøyd med, sier redaksjonssjef Janneken Øverland i Gyldendal. Hun regner med at «Pianolærerinnen» blir å finne i bokhandlene til sommeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media