Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prisen for dårligst sex

Jerry Hall delte i går kveld ut prisen for årets dårligste skildring av sex i skjønnlitteraturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen er årviss. I går kveld ble den delt ut av Jerry Hall på en seremoni på Naval and Military Club i London, bedre kjent som «inn og ut klubben» blant medlemmene.

Forfatter og erotisk redaktør

Årets vinner er forfatteren Christopher Hart. Han fikk prisen for de dårlige sexscenene i hans roman «Rescue me».

Hart er i tillegg redaktør for det erotiske magasinet «Erotic Review», og burde ha god erfaring med sexskildringer av ulik kvalitet.

Prisen deles ut av det litterære tidsskriftet «Literary Review» og ble stiftet av litteraturkritikerne Rhoda Koening og Auberon Waugh i 1993.

- Dårlig sex bedre enn ingenting

Selve prisen er en semi-abstrakt statue som representerer 50-talls-sex. Jerry Hall delte ut med velvalgte ord:

- Dårlig sex i litteraturen er som dårlig sex, begge deler er bedre enn ingenting, sa modellen og skuespilleren ifølge BBC.

- Det er svært gledelig for meg å dele ut en pris for dårlig sex. Jeg deler vanligvis ut skilsmissepapirer, tilføyde damen som gir ekskoner et ansikt.

Polmetaforen

Juryen hadde pukket ut deler av boken som brakte forfatteren seieren. Hart bruker blant annet en polarekspedisjon-metafor for å beskrive amorøse framstøt. Les hva vinneren skriver:

Hennes hånd beveger seg fra kneet mitt og mot nord, uten nerver og med stålvilje mot polen.

Og som Sir Ranulph Fiennes, blir ikke Pamela motløs. Jeg forsøker å rykke og riste i leggen min, men til ingen nytte.

Hun beveger hånden sin videre nordover mens hun smiler smektende ved øret mitt.

Og når hun når nordpolen, tenker jeg med undring og redsel, at hun vil helt sikkert slå opp teltet sitt.

Vil fremheve det smakløse

Sist år fikk forfatteren Sean Thomas prisen for romanen «Kissing England». Den gang delte Jerry Halls eksmann Mick Jagger ut troféet. Tidligere år har Lord Bragg, AA Gill, Nicholas Royle, Sebastian Faulks og Melvyn Bragg vunnet.

I fjor kjempet også Bookerpris-nominerte Brian O'Doherty om sexprisen for romanen «The Deposition of Father McGreevy». Han nådde ikke opp. Seriøse forfattere nomineres til prisen hvert eneste år. Bestselgende Sebastian Faulks er den eneste av vinnerne som ikke har møtt opp for å ta i mot den heller tvilsomme æresbemerkningen.

En av grunnleggerne, Auberon Waugh, døde i januar. Han har sagt at prisens intensjon er å fremheve den vulgære, smakløse, ofte overflatiske bruken av seksuelle beskrivelser i moderne litteratur, og å få en slutt på dem.

Er dette elendig? Har du lest skikkelig dårlige sexskildringer? Hvor?

PRISSTIFTER: Auberon Waugh er en av opphavsmennene bak prisen. Hans ønske var å sette søkelyset på de vulgære og smakløse sekvensene i skjønnlitteraturen, mest for å få slutt på dem. Foto: SCANPIX
FRITTALENDE PRISUTDELER: -Dårlig sex i bøker er som dårlig sex på ordentlig...Foto: SCANPIX
NEMLIG: - Bedre enn ingenting, mener Jerry Hall. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart