Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prisen for oppussing er doblet

Nationaltheatret kan bli stengt i to år.

 DYR BYGGESJAU:  Prislappen for renovering av Nationaltheateret kryper nå over en halv milliard kroner. Her dronning Sonja og Wenche Foss under avdukingen skulpturen av Wenche Foss i 2007.
Arkivoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
DYR BYGGESJAU: Prislappen for renovering av Nationaltheateret kryper nå over en halv milliard kroner. Her dronning Sonja og Wenche Foss under avdukingen skulpturen av Wenche Foss i 2007. Arkivoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostnadsestimatet for oppussing av det 112 år gamle Nationaltheatret er langt høyere enn det tidligere kjente beløpet på over 300 millioner kroner, viser et brev Aftenposten har fått tilgang til.

- Resultatet viser at kostnadene for å bringe Nationaltheatret opp på tilstandsgrad 1 ligger i et spenn mellom 450 og 675 millioner kroner, skriver Statsbygg i et brev til Kulturdepartementet.

Statsbygg skriver videre at spriket i estimatet kan forklares med usikkerhet om omfanget av nødvendige oppgraderinger i det verneverdige bygget.

Vedlikeholdsslepet er stort.

- Stenge i to år Statsbygg mener det mest sannsynlige alternativet er å stenge teateret mens rehabiliteringen pågår. Det er antatt at byggeperioden vil vare i cirka to år.

Analysen er hittil kun basert på visuelle observasjoner av bygningen.

Statsbygg arbeider nå med å få et bedre bilde av situasjonen bak fasaden, i vegger, gulv, rør og tekniske anlegg.

Resultatene skal legges fram for Kulturdepartementet i januar eller februar neste år.

Deretter blir det tatt stilling til utarbeidelse av et forprosjekt med kostnadsramme.

Ikke stykkevis og delt
Riksantikvaren følger situasjonen tett og håper at restaureringen blir gjort ordentlig én gang for alle, og ikke i etapper.

Kulturdepartementets statssekretær Roger Solheim vil ikke uttale seg om tilstanden ved teateret nå, men han mener at Statsbyggs kostnadsanslag er for høye. Departementet vil nå avvente til begynnelsen av neste år før Solheim ønsker å si noe mer.

(NTB).