Prisen for popen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

2007 TEGNER TIL Å BLI året da nedlastingsdebatten for alvor presses inn på et nytt spor, og det ikke lenger av anarkistiske fildelere, paranoid platebransje eller Venstre-politikere, men av artistene selv.

Når Radioheads nye plate «In Rainbows» i morgen lager et fint pling i innboksen til alle dem som har gått inn på deres hjemmeside og bestilt plata til en fritt valgt pris, så har det eksperimentvillige bandet, som den engelske avisa Guardian påpekte i helga, stilt seg selv til disposisjon som forsøkskanin for opptil flere interessante forskningsoppgaver innen økonomi og atferdspsykologi. Har du mage til å betale null pund for plata, så sier du kanskje samtidig at Radioheads musikk ikke er noe verdt. Og hva i all verden gjorde du inne på bestillingssiden for «In Rainbows» på Radioheads hjemmeside da? Verdien av kunst, satt ut til folkeavstemning, intet mindre.

MENS SAMVITTIGHETSFULLE fans putter en anstendig pengesum i Radiohead-kollekten – åtte pund (drøyt 90 kroner) tilsvarer iTunes-pris, 11,99 pund (ca. 140 kroner) er tradisjonell nyplatepris i butikken i England – har eksperter, igjen ifølge Guardian, verdsatt den tekniske verdien av en ny plate, fratrukket produksjonskostnader, markedsføring og tradisjonell plateselskapsprofitt, til omtrent det samme som en kopp regulær svart kaffe koster på kaffebar her hjemme: Cirka 18 kroner (£ 1,50).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer