Prisen for prisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med tildelingen av Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen, har denne institusjonen brutt med sin hovedlinje, som har vært å gi prisen til mer eller mindre etablerte representanter for sikre samfunnsverdier. Bjørgulv Braanen, Unni Wikan, Aslam Ahsan, Shabana Rehman, Nils Christie, Thomas Chr. Wyller, Kåre Willoch, Arne Skouen, Hanne Sofie Greve, Henrik Groth – listen er lang og kan lett forlenges over prektige nasjonalhelter som har fått prisen til alles jubel.

Riktignok er prisen med lange mellomrom også gått til seks personer som på et eller annet tidspunkt har måttet betale dyrt for sine ytringer: Karen-Christine Friele, Andrej Sakarov, Lech Walesa, Aleksander Nikitin, William Nygaard og Per-Yngve Monsen. Men også disse seks har vært «våre» folk og offer for autoritære krefter «vi» ikke liker. I denne forstand er Nina Karin Monsen den første «politisk ukorrekte», virkelig kontroversielle vinner av Fritt Ords pris. For første gang er den gått til en «vi» ikke liker. Følgene er ikke uteblitt.

Et av prisvinnerens grunnsynspunkter er at anvendelse av moderne teknologi for å skaffe seg barn man ikke kan eller vil få på «naturlig» måte, i praksis kan være et overgrep mot de barn man på denne måten skaffer seg, og i ytterste konsekvens kan avhumanisere samfunnet. Hvis vi griper inn i den biologiske tilblivelsesprosessen på en slik måte at det settes barn til verden som ikke kan få kjennskap til sitt virkelige biologiske opphav, så planlegger vi barn som i utgangspunktet stilles overfor problemet å måtte leve uten biologisk mor eller far.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer