DET ER ALVOR NÅ: To demonstranter ble drept, sannsynligvis av opprørspoliti, i morgentimene idag. (AP Photo/Sergei Grits) Scanpix
DET ER ALVOR NÅ: To demonstranter ble drept, sannsynligvis av opprørspoliti, i morgentimene idag. (AP Photo/Sergei Grits) ScanpixVis mer

Prisen for Ukraina

Ukrainas president har skaffet seg lover for å slå ned enhver opposisjon. Det er alvor nå, og står om diktatur eller demokrati etter at to demonstranter ble drept idag tidlig.

Kommentar

OSCAR WILDE definerte i sin tid en kyniker som «en mann som vet prisen på alt, men ikke kjenner verdien av noe». Bildet passer sjeldent godt på Ukrainas president Viktor Janukovitsj. For prisen for Ukraina viste seg å være 15 milliarder dollar, som Russlands president Vladimir Putin ga Ukraina i kreditt før jul. Og omtrent samtidig som prisen var bestemt rant det som måtte være av verdier i det ukrainske politiske systemet ut bakdøra. Det vet vi nå, etter at lovene som dramatisk begrenser ytringsfriheten, og straffer den politiske opposisjonen, ble vedtatt i en hastesesjon i nasjonalforsamlingen i forrige uke. Lovene tråkker eksplisitt på de demokratiske rettighetene, og gir Janukovitsj lovhjemler til å knuse alle demonstrasjoner etter presidentvalget om et år, hvis han enda en gang vil prøve å jukse seg til en valgseier. Og alle meningsmålinger viser at den eneste måten Janukovitsj kan vinne et nytt valg på, er med omfattende valgfusk.

AVTALEN MED RUSSLAND, og den kalde skulderen til EU, ser ut til å få mye større konsekvenser enn de fleste forestilte seg da Janukovitsj overrasket med å ikke underskrive samarbeidsavtalen med EU i november i fjor. De som trodde at Janukovitsj' nei til EU først og fremst dreide seg om penger, oppdager nå at det i høyeste grad også dreier seg om verdier. Konfrontasjonene mellom opposisjonen og demonstrantene i Kievs gater på den ene siden, og regjeringens innføring av de antidemokratiske lovene på den andre siden, viser at Ukraina står overfor den korsveien som mange har sett komme. Nå står det om et autoritært styre som kan ende i diktatur, eller om å bevare det som ble vunnet av demokrati og åpenhet i Ukraina under Den oransje revolusjonen for ni år siden. Det står - som alltid - mellom øst og vest i det delte landet. Det står om det store landet midt i Europa skal bli et nytt Hviterussland, eller om det skal knytte seg til EU og det som - tross alt som er vondt og vanskelig - er dets verdier. Og kampen står nå.

AT VIKTOR JANUKOVITSJ er en kyniker er ikke noe nytt, og man trenger strengt tatt ikke å bruke Oscar Wilde for å kaste flomlys over et åpenbart faktum. Graden av kynisme ligger tjukk i Janukovitsj' biografi, som straffedømt kriminell som har sonet flere år i fengsel, som edderkopp i et forretningsnettverk med utgangspunkt i Donetsk i Øst-Ukraina, som valgfusker i presidentvalget i 2004, og som mannen som fortsatt holder sin hovedfiende fra valgfusket, Julia Tymosjenko, fengslet. I tillegg bruker «familien», Janukovitsj' business-partnere, med sønnen som også heter Viktor i spissen, lovene til sitt eget forgodtbefinnende i konflikter med andre forretningsinteresser.

LOVENE SOM BLE INNFØRT i forrige uke vitner om den samme kynisme, og et total fravær av demokratisk sinnelag. Også de er i stor grad hentet fra Russland, og ikke fra EU. De introduserer «ekstremisme» som straffbart, akkurat som lovene Putin fikk vedtatt i Russland i 2012, og som gjør det lett å dømme meningsmotstandere. De slår ned på NGOer som får støtte fra utlandet, akkurat som i Russland, og forbyr ærekrenkelse av myndighetspersoner, også som i Russland. Det betyr i ytterste konsekvens at for eksempel myndighetspersoner som er mistenkt for korrupsjon ikke kan omtales i pressen før det er falt dom i saken.

DET ER DERFOR mange av demonstrantene i Kievs gater opplever disse dagene som skjebnedager for Ukraina. De har rett, for konfrontasjonen favner vidt og handler om alt fra geografi, kultur, språk, historie, og til sjuende og sist om forholdet til demokrati. Hva som blir utfallet av det ukrainske dramaet er umulig å si. Men det virker lite sannsynlig at Janokovitsj vil gi etter for opposisjonens krav om nyvalg til både parlament og president. Det som derimot virker mer og mer sannsynlig er at Janukovitsj, juksemakeren fra 2004, igjen vil forsøke å forfalske valget, og at han vil bruke lovene som nå er vedtatt til på slå brutalt ned på alle protester.

DET KAN FÅ dramatiske konsekvenser. For i vest vil man neppe bøye seg for et styre fra Kiev etter et eventuelt nytt valgfusk og en ny konfrontasjon med Janukovitsj. Vi kan i verste fall få et nytt land, republikken Lviv i vest, med borgerkrig-liknende tilstander i store deler av Ukraina fra Kiev til Kharkov. Det er dette det handler om nå som Ukraina har fått sin pris, og er i ferd med å sette over styr sine verdier.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.