Norske frilansere trives, jobber mye og er friskere enn faste arbeidstakere. Men prisen for friheten er høy.
Globalt øker antallet frilansere. I Norge holder antallet selvstendige seg stabilt, men mange tror trenden vil spre seg hit. Ny teknologi og nettbaserte løsninger kobler frilansere og kunder raskere enn det som tidligere var mulig.
Vi har sett på hvordan frilanserne ser på seg selv sitt og sitt arbeidsliv gjennom en rekke dybdeintervjuer. Frilanserne forteller om en frihet de nyter, men også betaler dyrt for. Frilanserne har færre rettigheter enn fast ansatte, tar mindre videreutdanning og jobber under knallharde konkurransevilkår som gjør at mange er underbetalte.
Stor vekst i antall frilansere vil utfordre arbeidslivet på ulike vis. De kan dempe kompetanseutviklingen i bedriftene de tar oppdrag for og bidra til at bedrifter med mange fast ansatte blir utkonkurrert av dem som baserer seg på billigere frilansere. De deltar i liten grad i arbeidsgiver- eller fagforeninger, som er grunnmuren i den norske modellen som har vært en ubetinget suksess for norsk arbeidsliv. Dette er noen resultater fra vår nye rapport «Frilansere: Frihet og frykt».
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger