Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Prisen på Blu-ray-spillere går opp

Når bør du droppe dvd-spilleren?

(Dagbladet.no): Det er snart en måned siden Toshiba innrømte nederlag, og Blu-ray dermed var den offisielle vinneren av den langvarige formatkrigen.

Nå venter alle på at prisene skal gå ned - men ifølge TG Daily er utviklingen foreløpig motsatt. Da formatkrigen raste som verst kuttet butikkene og forhandlerne i prisene.

Nå er imidlertid spillerne på sitt dyreste i 2008, og på nivå med samme tid i fjor.

Regner med dobling

- Jeg kan ikke kommentere så mye når det gjelder Norge, men jeg har ikke sett at prisene har økt på spillere her, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Han regner med at en eventuell prisøkning bare er midlertidig, og får støtte av Roald Dye i Norsk videogramforening.

- Dette er bare en foreløpig reaksjon, der aktørene prøver å få mer penger ut av markedet. Men prisene skal og må gå nedover, hvis ikke vil det ta for lang tid før gjennombruddet for formatet kommer, sier Dye.

I fjor ble det solgt cirka 10 000 Blu-ray og HD DVD-spillere i Norge, og i år regner bransjen med å selge det dobbelte av formatvinneren. De aller fleste som har Blu-ray har den på sin Playstation 3, og Blu-ray-filmer står for under én prosent av den totale dvd-omsetningen.

VANT KRIGEN: Men fortsatt har man til gode å se noen bredt gjennombrudd for Blu-ray. Foto: SCANPIX/EPA
VANT KRIGEN: Men fortsatt har man til gode å se noen bredt gjennombrudd for Blu-ray. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Skjer ikke i år

Andersen vet ikke nøyaktig når prisene kommer til å falle, men regner med at utviklingen kommer til å likne prisutviklingen for flatskjerm-tv.

- Men minst like viktig som prisen på spillerne, er hvor mye man betaler for filmer. Det tror jeg er den viktigste grunnen til at folk flest venter, sier han.

Dye i videogramforeningen tror ikke på noe prisras i år.

- Et virkelig gjennombrudd kan vi snakke om når det finnes rundt 100 000 spillere rundt i norske hjem. Det er nok overoptimistisk å tro at det skjer før ut i 2009.

Hva med on demand?

Lasse Svendsen i Lyd & Bilde påpeker at prisøkningen i USA er et naturlig resultat av at prispresset på Blu-ray har forsvunnet.

- Jeg tror ikke det er noen grunn til å vente hvis man vil kjøpe en Blu-ray-spiller. Når det er sagt, vil det fra sommeren og høsten komme 2.0-versjoner som har en rekke nye funksjoner, forteller Svendsen.

Han er imidlertid ikke sikker på at vi kommer til å se Blu-ray ta over markedet, på samme måte som vi så dvd ta over for VHS.

- Jeg er spent på hva on demand og nedlastingstjenester kommer til å bety i denne sammenhengen. Da snakker jeg ikke om The Pirate Bay og den ulovlige nedlastingen, men vi ser et stadig økende og bedre utvalg gjennom lovlige tjenester. Get er for eksempel i ferd med å lansere en spennende variant, der man kan få leie film on demand kort tid etter at den er sluppet på dvd, og før den for eksempel er vist på Canal Plus, sier Svendsen.

Låses til soner

Formatkonkurransen førte også til at filmselskapene stort sett ga ut sonefrie filmer på Blu-ray.

Det kommer trolig til å endre seg nå.

- Nå tror jeg det går mot soneinndeling ganske kjapt, sier Dye i Norsk videogramforening.

Det tror også Lasse Svendsen.

- Men jeg tror soneproblematikken blir mindre aktuell framover uansett, fordi vi vil se mer og mer at filmer blir utgitt på samme tid over hele verden. Jeg har heller ikke inntrykk av at dvd-kjøperne har sett soneinndeling som et stort problem, sier han.

Her kan du se om nye Blu-ray-utgivelser er sonefrie eller ikke.

<B>TROR PÅ BILLIGERE SPILLERE: Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media