Priser Oslo på ny plate

Lars Lillo-Stenberg elsker byen sin så høyt at han nå spiller inn de riktig gode, gamle Oslo-slagerne på nytt. På sitt eget skakke vis.

Det er populært å digge Oslo. I en undersøkelse Opinion har gjort for Aftenposten, svarer 87 prosent av de spurte at de er stolte av byen. Åtte av ti hovedstadsborgere sier Oslo er det stedet de føler mest tilhørighet til. Uløselig knyttet til byens kulturhistorie er artister som Jens Book-Jenssen, Kari Diesen og Arvid Nilssens sanger om Hovedøen, kastanjene i Bygdøy allé, Enerhaugen, Akerselva og om gamle rønner i Vika.

I Bugge Wesseltofts studio ved Akerselva har deLillos-Lars tatt plass med gitaren sin for å gi schlägerne et 2000-løft.

Ville mer

- Det blir litt croonervirksomhet, men på mitt vis, sier han.

- Hør for eksempel her, sier han og spiller den nytapede «Når kastanjene blomstrer i Bygdø Allé». Det er en vidunderlig lytteopplevelse, selv om smørtenoren til Book'n er byttet ut med en klart lysere variant.

- Hvorfor gjør du disse sangene på nytt?

- Det begynte med at jeg ikke var helt fornøyd med omstendighetene rundt «Oslosangen», som jeg skrev til byens 1000-års jubileum. Den kolliderte blant annet med utgivelsen av deLillos-plata «Kast alle papirene» like før jul. Sangen nådde ikke riktig ut. Så tenkte jeg på en egen Oslo-plate hvor jeg da kanskje kunne ta med denne sangen. Men jeg har vel alltid hatt en idé om å gjøre noe med disse klassiske revy- og bysangene. Jeg er jo fra en teaterfamilie selv.

Vold-sang

- Hvordan virker disse gamle sangene i dag?

- Selv om tekstene kanskje ikke er så direkte i forbindelse med grunnstemningen i Oslo i dag, gir de likevel en aha-opplevelse. De er en påminnelse på at det går an å føle slike ting om byen sin, også. Musikalsk holder det iallfall mål. Vi som lager plata finner en kombinasjon av glede over å synge lett antikverte sanger og at det går fullt ut an å lage rett-fram-musikk av det.

Det blir ikke bare steingammelt materiale. Lars Lillo-Stenberg skal også lage musikk til «Vennediktet» av Jan Erik Vold.

- Det handler om å rusle hjem i løvet i Lille Frogner Allé. Det diktet har alltid rørt meg. Det minner meg om hvor godt det av og til er å være trist og alene.

På Lillo-Stenbergs foreløpig navnløse plate skal også Bugge Wesseltoft, Jørun Bøgeberg, Jørn Christensen og Anders Engen medvirke. Plata kan ventes i butikkene i august.

NY PLATE: At Lars Lillo-Stenberg er Oslo-fan, gir ingen bakoversveis. Nå skal Frogner-gutten hedre hjembyen med egen plate som kommer til høsten.