FAVORITT: Simon Stranger er årets favorittforfatter blant bokhandlerne. Her er han ved minneparken «Dette er et fint sted» på Carl Berner i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen
FAVORITT: Simon Stranger er årets favorittforfatter blant bokhandlerne. Her er han ved minneparken «Dette er et fint sted» på Carl Berner i Oslo. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

«Leksikon om lys og mørke»

Priset for historien om en av Norges mest hatede personer

Bokhandlerprisen til Simon Stranger.

Simon Stranger har skrevet årets beste norske bok, mener bokhandlerne, som hedrer ham med bokhandlerprisen for romanen «Leksikon om lys og mørke».

- For en utrolig ære. En stor takk til alle som har lest, likt og skrevet eller snakket entusiastisk om romanen. Denne prisen gir meg mot til å fortsette å skrive, fortsette å lete, fortsette å grave, sier Simon Stranger.

Rinnanbanden

42 år gamle Stranger er fra Oslo, har skrevet ti bøker, og er blitt oversatt til flere språk.

Romanen som nå har begeistret bokhandlerne, henter sin handling fra 2. verdenskrig.

Ideen til boka fikk han da fikk vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, går det fram av Aschehougs nettside.

Symbolet på ondskap

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Dette er spørsmål som stilles i romanen.

Kritikerne har trillet både femmere og seksere på terningen, og Dagbladets Fredrik Wandrup skriver blant annet dette:

«Simon Stranger har latt seg inspirere til å skrive den beste romanen om arrestasjonen av norske jøder under krigen siden Steinar Lødings «Erindringens tre» (1992)».

Nils Aas-statuett

Boken er så langt solgt til elleve land, blant annet til det amerikanske storforlaget Knoph.

Bokhandlerprisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel.

Boka det stemmes på, må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, men også barne- og ungdomsbøker.

Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhogger Nils Aas. I fjor gikk prisen til Helga Flatland for romanen «En moderne familie».