Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Priskrig mot den norske eboka

Hva skjer med norsk litteratur når Amazon dumper prisene rett i gulvet?

TIL KRIG: Amazon-sjef Jeff Bezos selger ebøker til lesebrettet Kindle for 69 kroner eller mindre. Hva gjør det på sikt med bokmarkedet i et land som Norge, der nye utgivelser gjerne koster fem ganger så mye? Foto: AP/SCANPIX
TIL KRIG: Amazon-sjef Jeff Bezos selger ebøker til lesebrettet Kindle for 69 kroner eller mindre. Hva gjør det på sikt med bokmarkedet i et land som Norge, der nye utgivelser gjerne koster fem ganger så mye? Foto: AP/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet.no): ||| Plutselig sto det en elefant og brølte utenfor kontorene til de gamle forlagskjempene Gyldendal og Aschehoug på Sehesteds plass i Oslo.

Den var sendt ut fra hovedkvarteret til nettbokhandelen Amazon i USA, med beskjed om at lesebrettet Kindle kommer til Norge med sin brukervennlige løsning for trådløst direktekjøp av ebøker og sin enorme base av engelskspråklige titler til under 70 kroner.

GYLDENDALS informasjonssjef Bjarne Buset har karakterisert kampen om ebokmarkedet som en «elefantenes dans». Arbeidet med den store norske satsingen Bokdatabasen.no, som Buset er talsmann for, har hele tiden foregått med utgangspunkt i at en internasjonal aktør - det vil i praksis si Google, Amazon eller den mulige outsideren Apple - vil bli den store konkurrenten.

I denne dansen kan den norske bokbransjen fort bli en veldig liten elefantbaby. Hvordan drive forleggeri og bokhandel i et lite språkområde som det norske, i konkurranse med en global gigant som selger ebøker til 70 kroner?

Buset har allerede flagget at det ikke vil være mulig for norske forlag å konkurrere på pris. Det kan i verste fall være en fallitterklæring på vegne av den norske litteraturen. For tenk om det faktisk er slik at at Amazon er i ferd med å sette det globale prisnivået for ebøker, slik Apple og iTunes har gjort med musikkfiler?

Det er dramatisk for det norske bokmarkedet, med sin tradisjon for høye og samordnede priser. Vil mange nok betale tre eller fire hundre kroner for en norsk e-roman, når de nye til Cormac McCarthy eller Dan Brown koster 69,50?

EN BIEFFEKT av de lave prisene er trolig at de kan bidra til å demme opp for piratkopiering av ebøker. Resultatet kan derfor paradoksalt nok bli at folk betaler for billige, engelskspråklige ebøker, men piratkopierer dyre, norske.

At Amazon driver prisdumping, er knapt et gangbart motargument. Enten vi liker det eller ikke, er det slik globale aktører som Google og Amazon bruker sin markedsmakt til å redefinere rammene for kulturøkonomien.

I MELLOMTIDA begynner det å haste alvorlig med lanseringen av Bokdatbasen.no. Alle norske forlag og forfattere skal kunne selge bøkene sine via den norske distribusjonssentralen for ebøker, men den kontrolleres av de tre store forlagene Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal, både direkte og gjennom eierskapet i distribusjonsleddet og bokhandlerkjedene. Slik vil de tre store sikre seg det samme jerngrepet om den digitale verdikjeden som de i dag har om den fysiske.

Men med Amazons inntreden blir det konkurranse om markedsmakt, pris, utvalg, brukervennlighet og teknologi.

Nå flagger små forlag som Kagge, Juritzen og Samlaget, idag kraftig skviset av den kartelliknende makten de tre store har over verdikjeden, at Amazon kan være et høyst interessant alternativ.

Men Kindle er en lukket plattform på samme måte som Apples iTunes/iPod-økosystem, og slik sett ikke ideell sett fra et forbrukerperspektiv. Det er heller ikke ønskelig om Amazon lykkes med å skape et tilnærmet monopol på eboksalg i Norge, ved å utkonkurrere en annen aktør med liknende ambisjoner.

FOR POLITIKERNE aktualiserer Amazon-nyheten spørsmålet om momsfritak på ebøker. Med moms blir det umuligere enn umulig for de norske aktørene å konkurrere med Amazon på pris.

Nå må må landets neste kulturminister forklare bokbransjen hvorfor det er meningsfylt at det skal være moms på den norske eboka, mens papirboka er momsfri.

Følg meg på Twitter: @janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media