Prismysterium for Strømgren

Lørdag framførte danseren og koreografen Jo Strømgren sin egen forestilling «Maskuline mysterier» under en stor festival i Teheran. Denne uka fikk han æresprisen for beste utenlandske forestilling. Uten å vite det!

- Ærespris? Hvilken ærespris? Utrolig. Jeg visste ikke engang at det fantes en slik pris, sier en overrasket og glad Jo Strømgren til Dagbladet.

Han hadde nemlig reist hjem fra Iran da prisen, bestående av en statuett og et æresdiplom, ble delt ut tidligere denne uka. Den iranske kulturministeren sto for utdelingen, mens en representant for den norske ambassaden mottok prisen på Strømgrens vegne.

På gråten

- Dette var veldig morsomt. For oss var det helt utrolig å komme til Teheran og bli så godt mottatt. 15000 mennesker så forestillingen, og under applausen var jeg nesten på gråten. Da skjønte jeg hvor viktig kulturutveksling er, sier Jo Strømgren.

Sammen med Bergmund Waal Skaslien gjorde han to framføringer av sin kritikerroste ballett «Maskuline mysterier» under den internasjonale film-, teater- og musikkfestivalen i Teheran.

Femmannstroppen reiste til Iran med støtte fra UD, som eneste norske deltakere under den ti dager lange festivalen. Før framføringen måtte Strømgren luke ut det som kunne tenkes å provosere muslimske lover.

Kompromiss

- Det var et viktig kompromiss for å få lov til å framføre forestillingen. Den versjonen vi framførte i Teheran var mye mer elegant enn den vi har gjort her hjemme, mener Strømgren.

Nå er han tilbake i Norge, mens «Maskuline mysterier» er på vei til Bremen i Tyskland. I mars settes forestillingen opp på Centralteatret i Oslo.