Prisrekord for Munchs «Pikene på broen»

Et av Edvard Munchs mest kjente verk, «Pikene på broen», er solgt for 158 millioner kroner på Sotheby’s i New York. Det er verdensrekord for salg av Munch på auksjon.

- Kjempegøy. Dette var en stor kveld, sier Ina Johannesen, Munch-ekspert og gallerileder ved Galleri Kaare Berntsen i Oslo, til NTB på Sotheby’s i New York.

Munch-maleriet var det nest dyreste av de 52 verkene på Sotheby’s auksjon i går. Kun et maleri av Fernand Léger gikk for en høyere pris.

«Pikene på broen» var bilde nummer 25 under auksjonen. Budgivningen startet på 19 millioner dollar, og det var stor interesse for verket. Vinneren av budrunden måtte ut med hele 27,5 millioner dollar pluss salær til auksjonshuset.

- Dette er en fantastisk pris for et helt strålende bilde. Minst fem budgivere for et bilde på dette nivået bekrefter et godt og sterkt Munch-marked, sier Johannesen.

Sjelden for salg

Prisen på «Pikene på broen» var på forhånd forventet å ligge mellom 120-140 millioner kroner, noe som er tre ganger så mye som forrige eier betalte for oljemaleriet for tolv år siden.

Det er sjelden viktige Munch-verk blir omsatt på det åpne markedet, og etterspørselen er høy.

- Det er ikke blitt omsatt et like viktig Munch-bilde på auksjon siden rundt 2000. Det er andre verk som er mer betydningsfulle enn «Pikene på broen», men det er et veldig sentralt motiv som veldig mange er kjent med, sier Johannesen.

SOLGT: Munchs maleri «Pikene på broen» utstilte før gårsdagens auksjon i New York. Foto: SCANPIX/EPA/ANDY RAIN
SOLGT: Munchs maleri «Pikene på broen» utstilte før gårsdagens auksjon i New York. Foto: SCANPIX/EPA/ANDY RAIN Vis mer

Hun har en anelse om hvor bildet havnet, men vil ikke ut med hvem hun tror kjøperen er.

Enorm prisutvikling
Maleriet har tidligere inngått i de velrenommerte samlingene til Norton Simon og Wendell og Dorothy Cherry. Det ble malt i Åsgårdstrand i 1902, og er et av tolv bilder med samme motiv.

Ina Johannesen tror rekordprisen vil føre til økt oppmerksomhet rundt Munch, og hun er ikke overrasket over den rekordhøye prisen.

- Dette er helt i tråd med forventningene. Det har vært en enorm prisutvikling på Munch de siste årene. Men det har på en måte vært en naturlig utvikling. Prisene har ikke helt hengt med og reflektert den posisjonen Munch har, sier Johannesen, som har merket økt interesse for Munch de siste årene.

Flest i privatmarkedet
Ifølge gallerilederen er det er mange samlere og nye museer som sier at de mangler et maleri av Munch i samlingen.

I det private markedet, der fleste av Munchs hovedverk er blitt omsatt, er det solgt bilder for en høyere pris. Men salgsprisen på disse maleriene blir ofte ikke kjent.

Forrige Munch-rekord på en auksjon ble satt da maleriet «Sommerdag» ble solgt på Sotheby’s i 2006. Maleriet kom fra Fred. Olsens samling og ble auksjonert bort for rundt 65 millioner kroner etter daværende kurs.

Til høsten kommer et oversiktsverk over Edvard Munchs produksjon. Av de rundt 1.800 verkene som illustreres i de fire bindene, befinner kun rundt 350 seg på private hender.

NTB