Prisrot på Kortfilmfestivalen

- Ble ydmyket og sint, sier regissør.

INGEN PRISVINNER: Magne Pettersen ble en dag ekstra på Kortfilmfestivalen siden festivalen hadde sagt at han kom til å vinne en pris. Det gjorde han ikke. Foto: Joachim Lyng
INGEN PRISVINNER: Magne Pettersen ble en dag ekstra på Kortfilmfestivalen siden festivalen hadde sagt at han kom til å vinne en pris. Det gjorde han ikke. Foto: Joachim LyngVis mer

||| Det var i helgen fullt kaos rundt prisutdelingen på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Flere regissører fikk ifølge filmbransjebladet Rushprint beskjed av personer tilknyttet festivalen om at de skulle vinne priser for filmene sine, for så å få kontrabeskjed i siste liten.

Regissør Magne Pettersen deltok med kortfilmen «Parat», og fikk lørdag kveld hint om at noe var i gjære; at hjertebarnet hans skulle motta en pris dagen etter. Han hadde egentlig tenkt seg hjem til Oslo tidlig på søndag, men fikk sterke indikasjoner på at han burde være igjen til etter at prisutdelingen var ferdig søndag kveld. Men han vant ingen pris for kortfilmen sin.

Det han fikk var en skriftlig beklagelse fra Kortfilmfestivalen om at det hadde oppstått en feil.

- Jeg tok ikke til tårene, men ble veldig ydmyket siden jeg hadde blitt igjen i god tro om at filmen min skulle vinne en pris. Etterhvert ble jeg bare sint. Ikke på noen spesiell person, men bare på grunn av hele greia, sier en skuffet Pettersen.

- Sikker på pris
Ifølge Pettersen er det praksis fra festivalen sin side å holde igjen filmskapere som er på tur hjem fra prisutdelingen hvis de skal motta en pris.

- Jeg sa at jeg måtte på jobb tidlig mandag morgen, men fikk bare beskjed om at «du bør være igjen til prisutdelingen», og da var det egentlig ikke så mye annet å gjøre. Jeg var jo sikker på at jeg skulle vinne en pris, sier filmregissøren.

Andre derimot skal ha fått direkte beskjed om at de skulle vinne en pris. Regissør Hanne Myhren skulle vinne «Gullstolen» og 50.000 kroner for filmen sin «Kontroll», ifølge Rushprint.

Istedet for vant hun en annen pris, «Terje Vigen-prisen», og 10.000 kroner. At hun først hadde fått beskjed om at hun skulle vinne «Gullstolen» vil hun verken bekrefte eller avkrefte overfor Dagbladet.

Blogget om hendelsen
Martin Raknerud i Gatas Parlament skriver i en bloggpost på bandets hjemmeside at han mottok en telefon fra festivalledelsen hos Kortfilmfestivalen som meddelte at bandet skulle vinne prisen for beste musikkvideo. Ifølge Raknerud sa den ikke navngitte personen fra festivalledelsen følgende:

«Hei. Ja, som du har hørt vinner dere prisen for beste musikkvideo. Kan du rekke flyet som går 17.05? Da booker jeg deg inn på det flyet nå. Jeg tror ikke vi rekker å få deg tilbake i kveld, men det blir fest og vi har hotellrom til deg.»

Raknerud var ifølge hjemmesiden på tur til Gardermoen da festivalledelsen skal ha ringt ham tilbake og sagt at juryen hadde ombestemt seg, men at de ville komme på andreplass.

Ledelsen beklager
Dokumentarfilmskaperen Margreth Olin satt i juryen som skulle dele ut de nevnte prisene. Hun visste ikke hva festivalledelsen hadde fortalt til regissørene i forkant av selve prisutdelingen, mens juryen ennå drøftet hvem som skulle vinne de ulike prisene.

- Dette er meget uheldig for både filmskaperne, juryen og festivalen. Jeg har bedt om en redegjørelse fra festivalledelsen om hva som har skjedd, for vi har forholdt oss til vårt juryarbeide og vet ikke hva som har blitt fortalt videre til filmskaperne underveis i prosessen, forklarer Ohlin.

Festivalsjef Torunn Nyen legger seg langflat og beklager det hele.

- Dette er en arbeidsulykke som aldri skulle ha skjedd. Det er veldig uheldig at  juryen ikke var kjent med at filmskapere hadde blitt kontaktet. Da ville de selvsagt ikke gjort om på sine beslutninger. Jeg har gjort en feil ved å på et for tidlig tidspunkt si ifra til de jeg oppfattet kom til å vinne priser. Jeg kommer til å ta kontakt med de berørte og si dette til dem personlig, sier en nedstemt festivalsjef.

I JURYEN: Margreth Olin har bedt om en redegjørelse fra festivalledelsen om hvorfor filmskaperne feilaktig fikk beskjed om at de hadde vunnet priser de ikke hadde. Foto: Steinar Buholm
I JURYEN: Margreth Olin har bedt om en redegjørelse fra festivalledelsen om hvorfor filmskaperne feilaktig fikk beskjed om at de hadde vunnet priser de ikke hadde. Foto: Steinar Buholm Vis mer