Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prisverdig prisvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikerlagets kåring av Øystein Rottem til Årets litteraturkritiker 1999 hilses velkommen med stolthet og glede her i avisa. Som Dagbladets hovedanmelder for litteratur har Øystein Rottem (f. 1946) i mange år stått for et uredd, usnobbete og blodbrusende anmelderi; tilgjengelig, men alltid med den litteraturfaglige tyngden intakt. Rottems journalistisk-akademiske anmeldersamspill kan meget vel tjene som et ideal, også for andre kritikere enn litteraturens.

  • «Som litteraturkritiker i Dagbladet har jeg to hovedfunksjoner. Den viktigste er å formidle viten om litteratur til et bredt publikum. Akkurat det er viktig å huske når jeg av og til angripes for å skrive for enkelt i forhold til det akademiske miljøet eller forfatterne,» svarte Øystein Rottem på direkte spørsmål i går. Og han fortsatte: «Min andre hovedfunksjon er å gå i dialog med bøkene, kritisere dem, understreke poenger og delta i en løpende debatt om hvordan det er å være menneske i dagens samfunn. Som kritiker gjør man det samme som forfatterne: Går i dialog om samfunnsspørsmål. Det spennende ved litteratur er jo nettopp at den favner alle tenkelige temaer som har med det menneskelige å gjøre.»
  • Slik snakker en entusiast som kom seint, men godt til kritikeryrket, og som uten blygsel innrømmer at han ikke kan tenke seg et liv uten å lese og skrive. Og som vedgår at han nok er en publisistisk anlagt person med et visst ytringsbehov, men at han langt fra betrakter sine litterære «domsavsigelser» som eviggyldige. Snarere ser han seg som en debattant med institusjonalisert spalteplass, et privilegium han med spesiell glede utnytter til å trekke fram bøker som ikke er viet de største ressursene på forlagene og bokklubbenes PR-budsjetter, men som han likevel finner anbefalelsesverdige.
  • «Hva tror du om litteraturkritikerens rolle i en framtid der teknologien vil muliggjøre helt annerledes distribusjon av litteratur?» spurte jeg prisvinneren, blussende dandert mellom grafikk og blomsterbuketter i går formiddag. Svaret var en bokentusiast verdig:

«Jeg tror boka som sådan vil bestå i mange, mange år framover, og dermed vil også kritikeren overleve og fortsatt ha en funksjon.»

Faktisk virket det som om han gledet seg til å mene noe på trykk om enda mange bokhøster.

HEDRET: Øystein Rottem mottok i går Prisen Årets Litteraturkritiker 1999