ARRESTERT: Regissør Jafar Panahi ble hentet i sitt eget hjem. Her poserer han med sølvbjørnen han vant for «Offside» i Berlin i 2006. FOTO: SCANPIX/AP
ARRESTERT: Regissør Jafar Panahi ble hentet i sitt eget hjem. Her poserer han med sølvbjørnen han vant for «Offside» i Berlin i 2006. FOTO: SCANPIX/APVis mer

Prisvinnende regissør arrestert

Har hatt flere filmer vist i Norge.

|||Den iranske regissøren Jafar Panahi skulle etter planen vært æresgjest under årets filmfestival i Berlin, men ble nektet utreise av myndighetene i landet.

Nå er Panahi arrestert, melder den regimekritiske nettsiden Kaleme ifølge Reuters.

Regissøren har både vunnet sølvbjørnen i Berlin og gulløven i Venezia, og flere av filmene hans har vært distribuert i Norge.

Panahi ble arrestert i sitt hjem, der han befant seg sammen med kona, datteren og 15 gjester mandag kveld. Huset hans ble ransaket og eiendeler beslagelagt.

Dette er ikke første gang at regissøren, som er en høylytt kritiker av presteskapet og tilhenger av Mir Hossein Mousavi, blir arrestert. Også i august i fjor ble han hentet av politiet, og sluppet løs kort tid etterpå.

Da «Offside» - om en gruppe iranske kvinner som forsøker å snike seg inn på en fotballkamp - ble sluppet i 2006, fortalte Panahi til Rushprint at hans sosialt engasjerte filmer ikke måtte anses for å være representative for iransk film.

— Kiarostamis filmer går mer i en poetisk retning og blir etter hvert mer personlige. Mine har en sterkere sosial dimensjon. Og andre igjen har andre særegenheter. Vi lager alle våre egne filmer. Samtidig lever vi i et samfunn, der folk har noen felles egenskaper. Vi lever i Iran alle sammen, og de begrensende lovene gjelder oss alle, sa han.