Prisvinner rasismetiltalt

Den prisvinnende franske forfatteren Michel Houellebecq må møte i retten for hets mot islam.

Det er de to største muslimske moskeene i Frankrike som står bak søksmålet mot den kjente franske forfatteren. Den nasjonale føderasjonen av franske muslimer og den islamske verdensligaen mener Houellebecq bedriver rasistisk propaganda og oppfordrer til religiøst hat.

Bakgrunnen for søksmålet skal være et intervju Houellebecq ga med det franske litterære magasinet Lire i fjor. Der uttalte han at «den dummeste religionen er islam», og «når du leser Koranen blir du rystet. Bibelen er i det minste vakkert skrevet, for jødene har et utrolig litterært talent.»

I tillegg mener moskeene at Houellebecqs nye bok, «Platform», er rasistisk. Bokas hovedperson beskriver en sitrende glede hver gang en palestinsk terrorist blir drept.

Houellebecq har tidligere sagt at han har et spesielt talent for fornærmelser og provokasjoner.

- I novellene mine er det som et krydder. Det er ganske morsomt, ikke sant? Hva jeg mener som et individ er ikke viktig i denne sammenhengen, sa han i et BBC-intervju i fjor. Men advokatene som representerer moskeene er langt fra enige i det.

- Det er anti-muslimsk rasisme som står sentralt i denne saken, ikke personligheten eller provokasjonene til en suksessrik forfatter, sier en av advokatene til BBC.

Houellebecq har så langt nektet å uttale seg om saken, men advokaten hans hevder at han vil forklare tankeprosessene sine i retten. Det er også ventet at en antall franske forfattere vil stille opp i retten for å gi Houellebecq støtte.

Hvis den kjente forfatteren blir dømt for rasisme, risikerer han inntil et års fengsel eller en bot på inntil 350 000 kroner.