Prisvinnere under juletreet?

Per Petterson, Karin Fossum og Johan Galtung vant i NRKs Bragefest, uten at salgstallene fyker til værs. Årets pris- og salgsvinner så langt er Jo Nesbø.

Per Petterson står sterkere i folks bevissthet etter Brageprisutdelingen. Men det trenger ikke bety at han selger flere bøker. Det viser en uhøytidelig ringerunde Dagbladet.no har foretatt til de største bokhandlerne.

Petterson fikk Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur for sin roman «I kjølvannet». Foreløpig er det liten salgseffekt å spore hos de store bokhandlerne, men dette kan endre seg i ukene før jul.

Ikke noe Brage-rush

Dagen etter at Brageprisen ble delt ut, solgte Johan Galtungs selvbiografi og Karin Fossums «Elskede Poona» noe mer både i Mox-Næss bokhandlel i Trondheim, Centrum Libris i Tromsø og Gardum Bokhandel i Stavanger. Men prisen har ikke ført til noe rush.

- Jeg tror måten bøkene presenteres på i bokhandelen, er vel så viktig som prisene, sier Brit Glein hos Mox-Næss. Rigmor Johnsen i M.K. Olsens Interbok i Os tror derimot at kundene ikke er opptatt av prisene i det hele tatt.

- Folk kommer og ser på bøkene som er presentert som Brage-vinnere, men kjøper ikke nødvendigvis bøkene, sier Anne Strøm ved Tanum i Oslo.

Større betydning

Anne Strøm mener litteraturprisene har en viss betydning for hvilke bøker folk kjøper, men at Bokhandlerprisen har den største virkningen på boksalget. Hun støttes av Harald Haugen i Haugen Bok, som tror Bokhandlerprisen har sterkest appell hos bokkjøperne.

- Dersom en bok får Bokhandlerprisen, kan man trykke et nytt opplag med én gang, sier Haugen, og siterer dermed forlagsredaktør Andreas Skartveit i Aschehoug.

Tor Egil Frostelid i den norske Bokhandlerforening er enig med Haugen. Tallene fra Bokhandlerforeningen tyder på at Nesbø har opplevd større salg etter at han mottok prisen 22. november. «Rødstrupe» gikk da opp som nummer to på bestselgerlista fra november.

Også Brit Glein i Trondheims Mox-Næss Bokhandel merker denne trenden. - Nesbø fikk skikkelig sving på salget etter at han fikk Bokhandlerprisen, sier hun. Glein kan dessuten fortelle at Hanne Ørstaviks siste bok «Tiden det tar» opplever godt salg etter at Ørstavik ble tildelt Oktoberprisen.

PRISVINNER: Karin Fossum vant Brageprisen.
DOBBEL VINNER: Jo Nesbø vant Bokhandlerprisen - og julesalget.