FRA GAMMELT TIL NYTT: Flyttingen fra Hammersborg til Bjørvika skjer i slutten av 2019. Nytt bibliotek åpner i 2020. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix
FRA GAMMELT TIL NYTT: Flyttingen fra Hammersborg til Bjørvika skjer i slutten av 2019. Nytt bibliotek åpner i 2020. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix Vis mer

Privat høyskole vil kjøpe Deichman

Høyskolen Kristiania mener Deichman bibliotek er ideell. Skolen er i stor vekst, og de ønsker å samle alle studentene under samme tak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2020 vil Deichman hovedbibliotek stå tomt. Derfor har Oslo kommune bestemt seg for å selge bygget fra 1933. Tidligere har ingen kommunale eller statlige aktører meldt interesse. Det skriver Aftenposten.

Nå har Høyskolen Kristiania kommet på banen.

- Vi har meldt vår interesse for praktbygget til Oslo kommune. Vårt mål er å fylle huset med lærdom også etter at biblioteket flytter, sier høyskolerektor Arne H. Krumsvik til Aftenposten.

Krumsvik tok over som rektor i fjor høst. Hans mål er at Høyskolen Kristiania skal bli Norges første private universitet innen 2030.

Sånn som situasjonen er i dag er høyskolen spredt på åtte ulike adresser. Derfor ønsker de å samle hele skolen under ett tak.

– Dagens lokaler er for små, og vi vokser fort. Vi har i dag rundt 10.000 studenter, men forventer å være dobbel så store i løpet av noen år. Vi har derfor et stort behov for mer plass. Og da mener vi Deichman er ideell, sier Krumsvik.

KLAR FOR Å TA OVER: Høyskolen Kristiania har allerede skissert løsninger for hvordan et fremtidig undervisningsbygg på Hammersborg også kan gi rom for offentligheten – ikke bare studenter. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix
KLAR FOR Å TA OVER: Høyskolen Kristiania har allerede skissert løsninger for hvordan et fremtidig undervisningsbygg på Hammersborg også kan gi rom for offentligheten – ikke bare studenter. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix Vis mer

Bygget har behov for oppussing og tilrettelegging av skoledrift. Men potensialet er stort. Auditorium, universitetsbibliotek, undervisningsrom og eget hovedkontor er endringer rektoren kan se for seg.

Åpent for alle

Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) har vært tydelig på at Deichman skal komme allmennheten til gode.

– I utgangspunktet er jo et universitetsbygg åpent for allmennheten. Samtidig tenker vi å åpne universitetet mot byen, både med tanke på kurs og møtevirksomhet i tillegg til undervisning, sier Krumsvik til Aftenposten.

Flere vil være med

Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten som skal ta seg av salget. En fellesvisning av eiendommen er en del av prosessen.

– Flere interessenter har tatt kontakt for befaring av eiendommen etter at nyheten om salg ble kjent. Det er fint, og var også noe av hensikten. Så blir det spennende å se hvordan disse kan imøtekomme byrådets ønske om et bygg som er åpent for allmennheten, sier Kjetil Lund, byråd for næring og eierskap til Aftenposten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer