Privat selskap fikk enerett på Peer Gynt-ord

«Bøygen», «Anitra» og «Verdensborgeren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det private selskapet Peer Gynt AS har fått enerett på ordene «Bøygen», «Anitra», «Juv» og «Verdensborgeren» fra Ibsens Peer Gynt, melder NTB.

Det betyr i praksis at selskapet har enerett til å bruke ordene som varemerker. I tillegg kan de nekte konkurrenter å benytte seg av ordene, selv om de fortsatt kan brukes fritt i kunstnerisk sammenheng.

Bedrifter som allerede er etablert skal kunne beholde navnene sine, andre må nå søke Peer Gynt AS om tillatelse, skriver NRK, som også melder at Ibsen-biograf Ivo de Figueiredo er kritisk.

- Jeg synes lite om at et privat foretak bruker den slags forretningsmessige knep for å forsøke å erobre litterært felleseie. Jeg forstår ikke hvordan de skal kunne forvalte dette bedre enn andre og sette begrensinger for andres bruk av disse ordene. Dette strider mot alt litteratur og kultur bør være, sa Figueiredo til NRK.

Peer Gynt AS mener at oppmerksomheten rundt eneretten er storm i et vannglass.

- Dette med merkevareregistering er noe som har eksistert siden tidlig på 1900-tallet. Siste gang Peer Gynt var registrert var av Bergans i 1955. Det er en lang rekke klasser det er mulig å registrere varemerker til. Egentlig burde hele kulturlivet bli flinkere til å tilegne seg kunnskap på dette området, sier May Brit Støve i Peer Gynt AS til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer