Privat selskap fikk enerett på Peer Gynt-ord

«Bøygen», «Anitra» og «Verdensborgeren».

(Dagbladet.no): Det private selskapet Peer Gynt AS har fått enerett på ordene «Bøygen», «Anitra», «Juv» og «Verdensborgeren» fra Ibsens Peer Gynt, melder NTB.

Det betyr i praksis at selskapet har enerett til å bruke ordene som varemerker. I tillegg kan de nekte konkurrenter å benytte seg av ordene, selv om de fortsatt kan brukes fritt i kunstnerisk sammenheng.

Bedrifter som allerede er etablert skal kunne beholde navnene sine, andre må nå søke Peer Gynt AS om tillatelse, skriver NRK, som også melder at Ibsen-biograf Ivo de Figueiredo er kritisk.

- Jeg synes lite om at et privat foretak bruker den slags forretningsmessige knep for å forsøke å erobre litterært felleseie. Jeg forstår ikke hvordan de skal kunne forvalte dette bedre enn andre og sette begrensinger for andres bruk av disse ordene. Dette strider mot alt litteratur og kultur bør være, sa Figueiredo til NRK.

Peer Gynt AS mener at oppmerksomheten rundt eneretten er storm i et vannglass.

- Dette med merkevareregistering er noe som har eksistert siden tidlig på 1900-tallet. Siste gang Peer Gynt var registrert var av Bergans i 1955. Det er en lang rekke klasser det er mulig å registrere varemerker til. Egentlig burde hele kulturlivet bli flinkere til å tilegne seg kunnskap på dette området, sier May Brit Støve i Peer Gynt AS til Dagbladet.no.

Peer Gynt AS er et arrangements- og utviklingsselskap for kultur og næringsliv i Gudbrandsdalen, Hvert år arrangerer de Peer Gynt-stevnet.

- Peer Gynt ble skapt av Ibsen, men vi har bygget opp varer og tjenester under det navnet, sier Støve.

Privat selskap fikk enerett på Peer Gynt-ord

Hun opplyser om at selve navnet Henrik Ibsen er registrert av Norsk Folkemuseum, Hamsun er registert av en aktør på Sørlandet, mens Grieg er registrert i Bergen.

- Dette er en praksis som har foregått i mange år, det handler ikke om å stoppe kunsten på noe måte. Men med de kommersielle satsingene som vi har, er det fint å kunne benytte seg av de verktøyene som finnes, sier Støve til Dagbladet.no.

Privat selskap fikk enerett på Peer Gynt-ord